Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bombmannen häktas – ville träffa Åkesson

I dag häktades bombmannen som lamslog centrala Stockholm i torsdags.

Vid bombhotet ska mannen ha uppgivit att han ville träffa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och en journalist från SVT.

Åklagaren yrkade på att mannen ska genomgå en liten sinnesundersökning.

Det var under torsdagen som mannen i 40-årsåldern gick in på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders lokal på Södra Nygatan 26 i Stockholm. Där hotade han Moderaterna och Socialdemokraterna och uppgav att han hade någon sorts farligt föremål med sig.

Polisen kunde senare konstatera att ett föremål som hittats i byggnaden var ofarligt.

Ville träffa Jimmie Åkesson

På söndagen lämnades en häktningsframställan in till Stockholms tingsrätt. Förhandlingen hölls klockan 13 och strax före klockan 14 häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och grovt falskt larm.

Förutom häktning yrkar åklagaren också på att mannen ska undergå en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning. Den beräknas vara klar den 8 juli.

Vid bombhotet ska mannen ha uppgivit att han ville träffa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och en journalist från SVT.

Jimmie Åkesson vill inte kommentera händelsen, uppger hans pressekreterare i ett sms till Expressen.

Misstänkt bombbälte

I tingsrätten framkom uppgifter om att mannen kom till Sverige för två månader sedan.

Han sökte asyl men blev nekad. Med anledning av detta tog han sig på torsdagen till Civil Rights Defenders lokal på Södra Nygatan 26 i Stockholm.

Runt sin midja hade mannen då ett misstänkt bombbälte.

Bombattrappen beskrivs av åklagare Pär Andersson som ett bälte kring kroppen med 4-5 rör.

Hävdade terrorkoppling

Mannen uppgav att han var ansluten till ett större terrornätverk.

En kvinnlig chef tog emot mannen och hon ska ha beskrivit honom som lugn. Han visade upp en lapp för kvinnan med en text om att Moderaternas och Socialdemokraternas lokaler skulle utrymmas då bomber skulle smälla på de adresserna.

Han sa samtidigt att han inte ville att någon skulle komma till skada.

Enligt åklagaren ville han uttrycka sin besvikelse mot regeringen och han anser att Socialdemokraterna och Moderaterna är de som stiftar lagar i Sverige.

"Vi satt en stund"

Den misstänkte mannens advokat, Peter Nilsson, träffade mannen i fredags. Han ville då inte säga något om vare sig den misstänktes sinnesstämning eller motiv.

– Vi satt en stund i dag men precis som jag har sagt till dina kolleger så lämnar jag inga kommentarer. Inte nu. Vi får se vad som händer framöver, sade han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.