Bombmannen häktas – ville träffa Åkesson

Publicerad

I dag häktades bombmannen som lamslog centrala Stockholm i torsdags.

Vid bombhotet ska mannen ha uppgivit att han ville träffa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och en journalist från SVT.

Åklagaren yrkade på att mannen ska genomgå en liten sinnesundersökning.

Det var under torsdagen som mannen i 40-årsåldern gick in på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders lokal på Södra Nygatan 26 i Stockholm. Där hotade han Moderaterna och Socialdemokraterna och uppgav att han hade någon sorts farligt föremål med sig.

Polisen kunde senare konstatera att ett föremål som hittats i byggnaden var ofarligt.

Ville träffa Jimmie Åkesson

På söndagen lämnades en häktningsframställan in till Stockholms tingsrätt. Förhandlingen hölls klockan 13 och strax före klockan 14 häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och grovt falskt larm.

Förutom häktning yrkar åklagaren också på att mannen ska undergå en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning. Den beräknas vara klar den 8 juli.

Vid bombhotet ska mannen ha uppgivit att han ville träffa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och en journalist från SVT.

Jimmie Åkesson vill inte kommentera händelsen, uppger hans pressekreterare i ett sms till Expressen.

Misstänkt bombbälte

I tingsrätten framkom uppgifter om att mannen kom till Sverige för två månader sedan.

Han sökte asyl men blev nekad. Med anledning av detta tog han sig på torsdagen till Civil Rights Defenders lokal på Södra Nygatan 26 i Stockholm.

Runt sin midja hade mannen då ett misstänkt bombbälte.

Bombattrappen beskrivs av åklagare Pär Andersson som ett bälte kring kroppen med 4-5 rör.

Hävdade terrorkoppling

Mannen uppgav att han var ansluten till ett större terrornätverk.

En kvinnlig chef tog emot mannen och hon ska ha beskrivit honom som lugn. Han visade upp en lapp för kvinnan med en text om att Moderaternas och Socialdemokraternas lokaler skulle utrymmas då bomber skulle smälla på de adresserna.

Han sa samtidigt att han inte ville att någon skulle komma till skada.

Enligt åklagaren ville han uttrycka sin besvikelse mot regeringen och han anser att Socialdemokraterna och Moderaterna är de som stiftar lagar i Sverige.

"Vi satt en stund"

Den misstänkte mannens advokat, Peter Nilsson, träffade mannen i fredags. Han ville då inte säga något om vare sig den misstänktes sinnesstämning eller motiv.

– Vi satt en stund i dag men precis som jag har sagt till dina kolleger så lämnar jag inga kommentarer. Inte nu. Vi får se vad som händer framöver, sade han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag