Polisens bilder på de misstänkta terroristerna. En av dem är nu gripen.
Polisens bilder på de misstänkta terroristerna. En av dem är nu gripen.

Bombman greps i natt

Publicerad
Uppdaterad
LONDON/STOCKHOLM. Här är de fyra männen som misstänks för torsdagens terrorattentat i London.
En av dem - mannen som försökte spränga en buss - är gripen.
En femte man sköts ihjäl i går under en dramatisk polisjakt.
Polisens instruktioner var tydliga. Skjut för att döda, för att stoppa fler självmordsbombare. Klockan tio i går förmiddag föll de första skotten. En man hade skuggats och identifierats som en möjlig terrorist. När han sprang ner i tunnelbanestationen Stockwell i södra London följde civilklädda poliser efter. De jagade mannen nedför rulltrappan, över perrongen och in på ett tåg. Inne i vagnen trycktes han till marken. Mark Whitby läste en tidning när han blev vittne: - Polismannen närmast mig höll en svart automatpistol i sin vänstra hand. Han riktade vapnet mot mannen och avlossade fem skott, säger han till BBC.

Polisen säker

Den skjutne dog på platsen. Enligt Londons polischef Ian Blair var han misstänkt för direkt inblandning i terrorism. Enligt Sky News är mannen inte en av de fyra män som finns på de bilder från övervakningskameror som polisen gick ut med i går. En av dessa fyra män ska ha gripits vid ett polistillslag mot en lägenhet i South Lambert i går kväll. Enligt Sun är mannen, som är i 20-årsåldern, den som försökte spränga en buss vid Shoreditch.

Greps i sin lägenhet

Ett dussintal tungt beväpnade poliser slog till mot mannens lägenhet och tvingade ut honom. Vittnen säger också att en kvinna och två barn fördes ut ur bostaden och kroppsvisiterades. Mannen fördes ut ur bostaden med handbojor om händerna. Han kläddes i ett vitt fodral innan han forslades bort, för att inte några ledtrådar på kläderna skulle förgås. - Han sa inget när han fördes i väg, uppger förvånade grannar till Sun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag