Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flyg- och raketkriget trappas upp – Tel Aviv under attack

Arne Lapidus: ”Byggnaden är en symbol för Hamas makt”.
Foto: Israelisk räddningstjänst
Tidigare bilder visar hur raketer avfyras mot Israel från Gaza under måndagen.
Foto: SOPA IMAGES / AHMED ZAKOT / SOPA IMAGES/SIPA U SIPA USA
Bilder visar hur raketerna skickas från Gaza.
Foto: KHALIL HAMRA / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett niovåningshus i Gaza förstördes i flygräder tidigt under onsdagen.
Foto: KHALIL HAMRA / AP TT NYHETSBYRÅN
En niovåningsbyggnad i Gaza förstördes av raketer under natten mot onsdag.
Foto: ADEL HANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

TEL AVIV/STOCKHOLM. Palestinska raketer regnade över Tel Aviv tidigt på onsdagen samtidigt som Israel trappade upp flygattackerna mot Gaza.

USA:s president Joe Biden säger att Israel har ”rätt att försvara sig”, enligt AFP. 

Minst 36 palestinier och fem israeler har dödats under två dagar av flyg- och raketstrider – som kan utvecklas till ett storkrig.

Raketlarmet gick klockan 03, kraftiga smällar hördes omedelbart därefter – och Expressens utsände i Tel Aviv tvingades ta skydd.

Efter den dramatiska natten fortsätter kriget mellan den terrorstämplade palestinska islamistgruppen Hamas, som styr Gaza, och Israel med våldsam kraft under onsdagen.

Hamas har skjutit nära 1 000 raketer och Israel har genomfört runt 500 flygräder efter det att konflikten flammade upp på söndagskvällen. Detta sedan Hamas skjutit sju raketer mot Jerusalem efter flera dagars sammandrabbningar mellan palestinska ungdomar och israelisk polis i staden.

På onsdagseftermiddagen kommenterade statsminister Stefan Löfven de våldsamma händelserna.

”Våldet i Palestina/Israel är djupt oroande och måste brytas omedelbart. Nu krävs ett starkt och modigt ledarskap på båda sidor. Beklagar djupt att personer dödats och skadats. Jag känner starkt med de familjer som drabbats. Alla ansträngningar måste fokusera på att stoppa våldet”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/SwedishPM/status/1392490519939403784

Även USA:s president Joe Biden har uttalat sig om händelserna. Enligt AFP säger presidenten att Israel har ”rätt att försvara sig”, och han tillägger att han hoppas oroligheterna tar slut snart. 

Massiv raketattack

Den massiva raketattacken mot den israeliska storstaden Tel Aviv är en dramatisk upptrappning av konflikten. Den kom sedan israeliskt flyg bombat en 13 våningar hög byggnad i Gaza som användes av Hamas, både politisk och militär personal.

En israelisk kvinna dödades när en raket slog ned i en förstad till Tel Aviv. Fem människor skadades av en granat som träffade intill en buss i en annan förstad, bussen började brinna.

Det ledde till nya israeliska flygräder. Två höga befälhavare i Hamas militära underrättelsetjänst ”neutraliserades” i attackerna, enligt den israeliska försvarsmakten.

Hamas sköt enligt egen uppgift 130 raketer mot Tel Aviv och centrala Israel i den första salvan kom klockan 20.54 på tisdagskvällen – som vedergällning för Israels bombning av 13-våningsbyggnaden.

Tog skydd

Expressens utsände hörde det intensiva raketlarmet och explosionerna utanför sitt fönster i centrala Tel Aviv. Kvällshimlen lystes upp av projektiler som skickades ut av luftvärnet, raketförsvaret, mot de inkommande raketerna.

Tillsammans med grannarna tog han skydd i husets trappuppgång. Senare kom larm och ytterligare hundratals raketer klockan 03 lokal tid och sedan ännu en attack runt en halvtimme senare – då människor på nytt tvingades ta skydd. 

Totalt har minst 36 palestinier, bland dem tolv barn, dödats i de israeliska attackerna samt fem israeler av de palestinska raketerna. Två israeliska araber, alltså palestinier med israeliskt medborgarskap, dödades av en raket intill staden Lod, nära Israels internationella flygplats, natten till onsdagen. Flygplats stängdes tillfälligt och trafiken omdirigerades till Cypern.

Träffade höghus

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade på tisdagskvällen att Hamas ”kommer att få betala ett högt pris” för attackerna mot Tel Aviv och andra platser.

Israeliska försvaret uppger att bombattackerna mot Gaza är de mest omfattande sedan Gazakriget 2014. Myndigheten delar flera klipp från flygräderna, däribland ett som visar när en av ledarna för terrorgruppen Islamiska jihad – Samah Abed al-Mamluk – dödas.

https://twitter.com/IDF/status/1392122891576168451

Det israeliska försvaret uppger vidare att man under nattens attacker träffat och slagit ut en rad nyckelpersoner inom Hamas toppskikt, däribland säkerhetschefen för organisationens militära underrättelsestjänst: Hassan Kaogi. 

Bassem Issa, som ledde Hamas väpnade grens insatser i Gaza City, finns också bland de dödade. Enligt nyhetsbyrån AP är det första gången sedan 2014 som en så högt rankad militär ledare inom den islamistiska rörelsen dödats av Israel. 

Israel uppger också att man dödat befälhavaren för en av Hamas raketenheter, Iyad Fathi Faik Sharir.

Åtminstone 53 personer har dödats i Gaza sedan våldet trappats upp under måndagen, skriver nyhetsbyrån Reuters. Bland de döda finns 14 barn, enligt nyhetsbyrån AP. 

Kan eskalera till ”fullskaligt krig”

Israel har totalt träffat uppemot 150 mål i Gaza. På tisdagskvällen kom rapporter från Gaza City om att stadens högsta byggnad, Hanadi-tornet, bombats och mer eller mindre kollapsat.

Rapporter från platsen uppger att Hamas tagit kontroll över byggnaden, som tidigare användes av en annan islamistgrupp, Islamiska jihad. På bilder som Expressen TV kunnat visa syns hur en annan byggnad totalförstörs.

Ännu ett höghus i Gaza förstördes i flygräder vid 02-tiden svensk tid natten mot onsdag. Det fanns lägenheter, läkemedelsföretag och en tandläkarmottagning i niovåningsbyggnaden enligt AP.

Under tisdagskvällen skriver Tor Wennesland, FN:s koordinator för fredsprocessen i Mellanöstern, på Twitter att situationen håller på att eskalera till ”fullskaligt krig”.

Mellanösternkännaren: ”Kan vara svårare att pressa fram eldupphör”

Mellanösternkännaren Anders Persson om upptrappningen i Gaza.

Sharon, 33: ”En granne tog med sin dejt till skyddsrummet”

Tel Avivs unga befolkning försöker leva normalt - samtidigt om raketerna regnar ner över Israel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.