Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bombhot mot
plan på Arlanda

Polisen har efter tisdagens bombdrama på Arlanda flygplats omhändertagit en man.

Enligt det tyska flygbolaget Germanvings beskrivs mannen som till synes mentalt instabil.

Avspärrningarna är nu borttagna på Terminal 5 efter att ett hot riktats mot ett utrikesflygplan.

– En person är omhändertagen med stöd av polislagens 11 paragraf och är misstänkt för grovt olaga hot, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Larmet om ett hot mot ett plan på Arlanda inkom till polisen 08.53. Polisen har därför utrymt och spärrat av delar av flygplatsen. 

Klockan 12.19 omhändertog polisen en man, som är misstänkt för grovt olaga hot. 

– En person är omhändertagen med stöd av polislagens 11 paragraf och är misstänkt för grovt olaga hot, säger Lars Byström vid 12.30-tiden och vill inte gå ut med närmare detaljer om omständigheterna. 

Det tyska flygbolaget Germanvings i ett mejl till DN:

"I morse när flight 4U7251 från Stockholm till Hamburg höll på att bordas gjorde en till synes mentalt instabil man ett bombhot. Därför kontaktades polis och 49 passagerare ombads att stiga av planet. Mannen har nu omhändertagits av polis".

En passagerare som Expressen har talat med blev vittne till hur en man i 50-årsåldern förhördes av poliser i anslutning till det avspärrade området, men polisen vill inte bekräfta att det är samma man som nu är misstänkt. 

– De hade fört honom till ett hörn där de hade en livlig diskussion, men jag kunde inte höra vad de sa, säger vittnet. 

Avspärrningarna hävda

Vid 14.10-tiden var avspärrningarna hävda.

– Avspärrningarna vid pir A och B på terminal 5 är borttagna, och planet är förflyttat och kommer att undersökas av tekniker. Vi är klara med det arbete vi behöver göra och målsättningen är att Arlanda ska kunna arbeta, vi vill inte störa deras verksamhet längre än vad vi behöver, säger Tove Hägg vid Stockholmspolisen.

Tove Hägg vill inte kommentera vilken nationalitet den omhändertagne mannen har, eller var det misstänkta bagaget finns i nuläget.

– Det är väl något som är en del av utredningen, och som vi håller på att ta reda på, säger Tove Hägg.

"Hittat misstänkt bagage"

Swedavia uppger att man tidigare under förmiddagen identifierat ett misstänkt bagage.

– Man misstänkte att det kunde vara något mystiskt med det här bagaget, som hittades i avgångshallen vid niotiden. Bagaget hade inte lastats på flygplanet, utan den information jag har är att vår säkerhetspersonal fick misstankar om ett bagage i avgångshallen och polisanmälde. Och sen så har man letat efter det här bagaget, säger UIf Wallin. 

Så det misstänkta bagaget är borta?

– Jag vet inte, det här är vad jag vet. Du får prata med polisen, tyvärr, säger han. 

Polisen vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi har valt att inte kommentera några detaljer om själva hotet om hur det har kommit in, eller vad som har sagt, säger Lars Byström. 

Utrymde SAS-plan

SAS bekräftar för TT att ett av bolagens plan fick utrymmas strax efter att larmet kommit.

– Passagerarna fick lämna planet. Men vi vet inte mer än att det har varit någon slags incident vid terminalen, säger SAS presstalesperson Henrik Edström.

Planet till Helsingfors är försenat men Edström kan inte säga vilka ytterligare följdeffekter bomblarmet kommer att få för flygtrafiken till och från Arlanda.

- Det är för tidigt att säga. Polisen sköter det här nu och vi får avvakta, säger han till TT.

Han vet inte om hotet är riktat mot något av SAS plan.

Enligt en passagerare som skulle flyga från Gate 7 med SAS mot Helsingfors, var det hans plan som utrymdes.  

– Först sa de att det var ett annat plan. Kaptenen sa alldeles precis att de nu ska genomsöka vårt plan mot Helsingfors, säger passageraren som vill vara anonym vid 10.00. 

Enligt passagerare Johan Ejermark spärrade flygplatsens säkerhetspersonal av gate 7 och 9 på Terminal 5 vid 10-tiden. Där stod SAS-planet respektive ett German Wings-plan. 

– Polisen spärrade även av under piren, säger han.

"Har fått in hot"

Enligt Aftonbladet ska det vara en person som uttalat någon form av bombhot. SOS Alarm uppgav tidigare under förmiddagen för TT att det rörde sig om ett bombhot riktat mot två plan. Men hur och när det skedde är oklart i nuläget. 

– Jag kan inte uttala mig om det är ett bombhot, men det är ett hot mot ett utrikesflygplan som vi inte kan ignorera, säger Albin Näverberg, pressinformatör vid Stockholmspolisen vid 10.20-tiden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.