Bombhot mot
plan på Arlanda

Publicerad

Polisen har efter tisdagens bombdrama på Arlanda flygplats omhändertagit en man.

Enligt det tyska flygbolaget Germanvings beskrivs mannen som till synes mentalt instabil.

Avspärrningarna är nu borttagna på Terminal 5 efter att ett hot riktats mot ett utrikesflygplan.

– En person är omhändertagen med stöd av polislagens 11 paragraf och är misstänkt för grovt olaga hot, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Larmet om ett hot mot ett plan på Arlanda inkom till polisen 08.53. Polisen har därför utrymt och spärrat av delar av flygplatsen.

Klockan 12.19 omhändertog polisen en man, som är misstänkt för grovt olaga hot.

– En person är omhändertagen med stöd av polislagens 11 paragraf och är misstänkt för grovt olaga hot, säger Lars Byström vid 12.30-tiden och vill inte gå ut med närmare detaljer om omständigheterna.

Det tyska flygbolaget Germanvings i ett mejl till DN:

"I morse när flight 4U7251 från Stockholm till Hamburg höll på att bordas gjorde en till synes mentalt instabil man ett bombhot. Därför kontaktades polis och 49 passagerare ombads att stiga av planet. Mannen har nu omhändertagits av polis".

En passagerare som Expressen har talat med blev vittne till hur en man i 50-årsåldern förhördes av poliser i anslutning till det avspärrade området, men polisen vill inte bekräfta att det är samma man som nu är misstänkt.

– De hade fört honom till ett hörn där de hade en livlig diskussion, men jag kunde inte höra vad de sa, säger vittnet.

Avspärrningarna hävda

Vid 14.10-tiden var avspärrningarna hävda.

– Avspärrningarna vid pir A och B på terminal 5 är borttagna, och planet är förflyttat och kommer att undersökas av tekniker. Vi är klara med det arbete vi behöver göra och målsättningen är att Arlanda ska kunna arbeta, vi vill inte störa deras verksamhet längre än vad vi behöver, säger Tove Hägg vid Stockholmspolisen.

Tove Hägg vill inte kommentera vilken nationalitet den omhändertagne mannen har, eller var det misstänkta bagaget finns i nuläget.

– Det är väl något som är en del av utredningen, och som vi håller på att ta reda på, säger Tove Hägg.

"Hittat misstänkt bagage"

Swedavia uppger att man tidigare under förmiddagen identifierat ett misstänkt bagage.

– Man misstänkte att det kunde vara något mystiskt med det här bagaget, som hittades i avgångshallen vid niotiden. Bagaget hade inte lastats på flygplanet, utan den information jag har är att vår säkerhetspersonal fick misstankar om ett bagage i avgångshallen och polisanmälde. Och sen så har man letat efter det här bagaget, säger UIf Wallin.

Så det misstänkta bagaget är borta?

– Jag vet inte, det här är vad jag vet. Du får prata med polisen, tyvärr, säger han.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi har valt att inte kommentera några detaljer om själva hotet om hur det har kommit in, eller vad som har sagt, säger Lars Byström.

Utrymde SAS-plan

SAS bekräftar för TT att ett av bolagens plan fick utrymmas strax efter att larmet kommit.

– Passagerarna fick lämna planet. Men vi vet inte mer än att det har varit någon slags incident vid terminalen, säger SAS presstalesperson Henrik Edström.

Planet till Helsingfors är försenat men Edström kan inte säga vilka ytterligare följdeffekter bomblarmet kommer att få för flygtrafiken till och från Arlanda.

- Det är för tidigt att säga. Polisen sköter det här nu och vi får avvakta, säger han till TT.

Han vet inte om hotet är riktat mot något av SAS plan.

Enligt en passagerare som skulle flyga från Gate 7 med SAS mot Helsingfors, var det hans plan som utrymdes.

– Först sa de att det var ett annat plan. Kaptenen sa alldeles precis att de nu ska genomsöka vårt plan mot Helsingfors, säger passageraren som vill vara anonym vid 10.00.

Enligt passagerare Johan Ejermark spärrade flygplatsens säkerhetspersonal av gate 7 och 9 på Terminal 5 vid 10-tiden. Där stod SAS-planet respektive ett German Wings-plan.

– Polisen spärrade även av under piren, säger han.

"Har fått in hot"

Enligt Aftonbladet ska det vara en person som uttalat någon form av bombhot. SOS Alarm uppgav tidigare under förmiddagen för TT att det rörde sig om ett bombhot riktat mot två plan. Men hur och när det skedde är oklart i nuläget.

– Jag kan inte uttala mig om det är ett bombhot, men det är ett hot mot ett utrikesflygplan som vi inte kan ignorera, säger Albin Näverberg, pressinformatör vid Stockholmspolisen vid 10.20-tiden.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag