Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bombman i centrala Stockholm är gripen

Här grips bombmannen.
Foto: LÄSARBILD

Bombdramat i centrala Stockholm - som pågick i nästan sex timmar - fick ett lyckligt slut.

Vid 19.30-tiden gav mannen upp - och överlämnade sig till polisen.

Under natten hölls de första förhören och mannen har nu anhållits misstänkt för grovt olaga hot.

– Jag såg att han kom ut, polisen stod och skrek att han skulle ta av sig kläderna och så fick han backa med ryggen mot dem, säger en person som bevittnade när mannen greps.

Avspärrningarna kring kvarteren i centrala Stockholm är nu hävda efter att den misstänkte bombmannen gripits.

Polisen har inte hittat några sprängämnen i anslutning till platserna som blev bombhotade i dag.

– Vi är inte klara med utredningen av bombhotet. Men vi har hittat ett föremål som visat sig vara en attrapp, säger Towe Hägg, informatör vid Stockholmspolisen.

Nu närmast måste polisen bedriva eftersökningsarbete i lokalerna.

Mannen greps av polisen vid 20-tiden.

– Det skedde helt utan dramatik, han har kommit ut nu, säger Sven-Erik Olsson på Stockholmspolisens ledningscentral.

Vid gripandet tvingades mannen klä av sig och lägga sig ner framför poliserna som skötte gripandet.

Ett anonymt vittne som bor mittemot lokalen såg hela händelsen:

– Jag såg att han kom ut, polisen stod och skrek att han skulle ta av sig kläderna och så fick han backa med ryggen mot dem. Han var lite äldre och såg förvirrad eller orolig ut.

Mannen hade jeans, gympaskor och t-shirt på sig när han kom ut. Vittnet som Expressen har talat med tvingades sitta inomhus under hela bombdramat.

– Det var jobbigt och läskigt eftersom jag bor så nära. Man var lite skakig.

Mannen fördes till polisstationen, där ett första förhör har hållits under natten. I samband med det anhölls han på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot samt för grovt falskt larm.

- De första förhören är avslutade. Mannen har anhållits som misstänkt för grovt olaga hot. Förhören fortsätter under fredagen, säger Anders Jönsson, länsvakthavande på Stockholmspolisen.

Stora delar av Gamla stan spärrades av under torsdagseftermiddagen. Enligt uppgifter ska mannen, beväpnad med sprängmedel, ha tagit sig in i människorättsorganisationen Civil Rights Defenders lokaler på Stora Nygatan 26 i Gamla stan klockan 14.24.

Där misstänks han ha uttryckt hot mot både Socialdemokraterna och Moderaterna. Stora och lilla Nygatan i Gamla stan, Sveavägen och ABF-huset spärrades av och tungt beväpnad polis med skyddsvästar intog strategiska platser runtomkring byggnaderna.

Men några sprängämnen har heller inte hittats i anslutning till Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen.

– Han har riktat missnöje mot riksdagspartier, men jag kan inte säga om det är olaga hot eller inte. Vi har ändå kopplat ihop det och haft insatser på två olika ställen, säger Towe Hägg.

Tiotals byggnader utrymdes och Nationella insatsstyrkan kallades till platsen.

– Det stämmer. Vi fick ett samtal klockan 14.24 om att en man kommit in på ett kontor och uttalat att han har ett farligt föremål med sig. Kontoret och ett närliggande kontor spärrades av tidigt. Sedan har vi spärrat av ett stort område, säger Towe Hägg.

Polisen har kontakt med mannen

Mannen bar enligt uppgifter vad som föreföll vara sprängämnen på kroppen och hotade med att spränga sig själv.

Polisen hade telefonkontakt med honom ett par timmar efter att dramat påbörjades.

– Vi har haft kontakt med honom på mobil, sade Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen.

Vid 17-tiden hade polisen dock fortfarande inte börjar förhandla med den misstänkte.

Så här sade Paul Hansson, chef för polisens förhandlingsgrupp, till SVT då:

– Jag pratade med mina förhandlare som är på plats. De hade då suttit redo i 50 minuter utan att få klartecken att ta kontakt trots att de har telefonnumret. Och det är farligt eftersom vi då inte har någon kontroll. Det kan sluta med att han spränger sig själv, eller – ännu värre – springer ut därifrån.

Strax efter klockan 18.00 bekräftade Towe Hägg på Stockholmspolisen att förhandlingarna inletts.

Den massiva polisinsatsen klassades som en så kallad "särskild händelse", vilket innebär att mycket resurser kan sättas in, bland annat till avspärrningar, utrymningar och säkring av byggnader.

En gasbil parkerade också i närheten av byggnaden på Stora Nygatan och gasen till byggnaden stängdes av.

– Det faller sig ganska naturligt att man stänger ner gasen i byggnaden, som en del i beräkningen precis som att man har med räddningstjänst och ambulans vid sådana här tillfällen, sade Sven-Erik Olsson.

Ska ha burit ett bombbälte

Socialdemokraternas lokal på Sveavägen ska ha varit stängd under dagen, enligt polisen. Avspärrningen av Sveavägen sågs som en säkerhetsåtgärd.

Det uppstod panik när polisen skulle utrymma byggnader runt Stora Nygatan. Flera medarbetare på Moderaterna tvingades fly från sina kontor.

Emma Wrange, som arbetar i ett hus på Stora Nygatan, berättar att hon tvingades lämna jobbet hastigt.

– Vi blev evakuerade från kontoret av polisen. De angav att det fanns en man med ett bombbälte i huset mittemot, säger Emma Wrange till TT.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera bombdramat.

– Vi hänvisar alla frågor om det till Stockholmspolisen, men vi tar emot information och följer händelsen. En person har uttalat hot och det vi gör nu är att bistå med kunskap, säger Sirpa Franzén, presschef, Säpo.

Terrornivån, eller hotnivån för Sverige har inte ändrats.

– Den ligger kvar oförändrad sedan oktober 2010, säger Sirpa Franzén.

Avspärrningarna i Gamla stan minskades vid halv nio på kvällen, även om Stora Nygatan fortfarande var avspärrad och även de gränder som leder dit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.