Bomber detonerade inför toppmöte

Publicerad

Fyra bomber sprängdes inför det interamerikanska toppmötet i Colombia där Barack Obama är på plats.

Två av dem briserade nära USA:s ambassad i Bogotá.

Samtidigt har ett dussin av Obamas säkerhetsagenter skickats hem efter att ha misskött sig.

USA:s president Barack Obama anlände till Cartagena i Colombia på fredagen för ett toppmöte mellan regeringscheferna i Nord-, Syd- och Centralamerikas länder.

Vid natten till lördagen briserade fyra bomber i Colombia. Två av dem i kuststaden Cartagena där Obama befann sig, och två av dem i huvudstaden Bogotá i närheten av USA:s ambassad.

Lyckligtvis skadades ingen människa eller byggnad i attackerna. Det är oklart vem eller vilka som ligger bakom, rapporterar TT.

Agenter kallades hem

Samtidigt som Colombia skakas av smällarna har flera av Barack Obamas säkerhetsagenter kallats hem till USA från Colombia. De anklagas för att ha misskött sig, bland annat ska agenterna ha burit sig illa åt mot colombianska kollegor.

Enligt Washington Post anklagas även minst en av agenterna för att ha besökt prostituerade i Cartagena.

– Personalförändringarna påverkar inte säkerhetsplaneringen runt presidentens resa, säger Edwin Donovan, talesman för USA:s Secret Service, till Washington Post.

Kollegor har fått hoppa in och ersätta de hemkallade agenterna.

I krig med gerillan

Colombia har skakats av gerillaattacker i årtionden. FARC-gerillan har legat i krig med landets centralregering sedan 1964.

På toppmötet i Cartagena ska frågor som just säkerhet, samt drog- och brottsbekämpning över gränserna och regionala orättvisor och fattigdomsproblem diskuteras.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag