Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bomber hittade hos Hillary Clinton och Barack Obama

En bomb hittades på onsdagsmorgonen hemma hos tidigare presidentparet Bill och Hillary Clinton. Foto: OLIVIER DOULIERY/POOL / OLIVIER DOULIERY/POOL/STARTRAKSP STARTRAKS PHOTO
Ett misstänkt föremål som beskrivs som ”potentiellt explosivt” som var adresserat till Barack Obama har också omhändertagits. Foto: DAVID DERMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Den misstänkta sprängladdningen som skickades till CNN.
Här har de olika paketen upptäckts.Foto: ABC News
Hillary Clinton ställde upp i presidentvalet 2016 – men förlorade mot Donald Trump. Foto: OLIVIER DOULIERY/POOL / OLIVIER DOULIERY/POOL/STARTRAKSP STARTRAKS PHOTO
Presidentparet vid en presskonferens under onsdagen där de bland annat tog upp om bomberna.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Paket med sprängladdningar inslagna i glasskärvor skickades till Hillary Clinton och Barack Obama. 

Samtidigt evakuerades CNN:s redaktion i New York efter att man hittat ett brev med explosiva föremål – och delar av New York spärrades av. 

Vita huset har fördömt onsdagens attacker i USA. 

– Vi är väldigt arga och upprivna och kommer gå till botten med detta, säger president Donald Trump under en presskonferens. 

Natten mot torsdagen, svensk tid, kom nya uppgifter: Ett paket som liknar de tidigare har hittats adresserat till demokraten Maxine Waters i Los Angeles. Samtidigt försöker polisen hitta ett paket som skickats till tidigare vicepresidenten Joe Biden – men som inte kommit fram.

Flera explosiva föremål har skickats till olika platser runtom i USA på onsdagsmorgonen. 

På tisdagskvällen lokal tid upptäcktes ett explosivt föremål som var adresserat till tidigare amerikanska presidentparet Bill och Hillary Clintons bostad i New York. 

Enligt New York Times ska det ha hittats av anställda som undersöker all post som skickas till paret. 

Morgonen efter, på onsdagen, omhändertogs ett paket med en sprängladdning adresserat till Barack och Michelle Obamas hem i Washington DC, skriver tidningen. 

”Paketen identifierades omedelbart som explosiva föremål under en rutinkontroll”, uppger Secret Service i ett uttalande enligt New York Times. 

Tidigare kom rapporter om att även den demokratiska kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz kontor mottagit ett paket. Detta paket var adresserat till den förre justitieministern, demokraten Eric Holder, men paketet kom aldrig fram till honom, utan skickades till avsändaradressen, som var Wasserman Schultz kontor i Florida.

Gemensamt för paketen som hittats är att alla har ”DEBBIE WASSERMAN SHULTZ” som avsändare, uppger FBI i ett uttalande. 

Bomber skickade till flera platser i USA

Senare på onsdagsmorgonen lokal tid fick CNN:s redaktion i Time Warner-byggnaden i New York evakueras efter att man upptäckt ett paket som innehöll sprängmedel. Paketet ska ha innehållit ett rör och flera sladdar och varit adresserat till tidigare CIA-chefen John Brennan som emellanåt arbetar för CNN. Paketet ska ha upptäckts under en genomsökning i en röntgenmaskin. 

Bomberna som skickades till CNN och flera demokrater var inslagna i glasskärvor, rapporterar AP. 

Efter attackerna går CNN-chefen Jeff Zucker till hårt angrepp mot Donald Trump. 

– Det finns en total och fullkomlig brist på förståelse i Vita huset för deras fortsatta attacker mot medier. Presidenten, och framför allt Vita husets pressekreterare, borde förstå att deras ord har betydelse. Så här långt så har de inte visat någon sådan förståelse, säger han i ett uttalande. 

https://twitter.com/CNNPR/status/1055183653351972864


Tidigare uppgifter om ett misstänkt paket som skickats till Vita huset har dementeras av Secret Service. 

Polis utanför Time Warner-byggnaden i New York. Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Time Warner-byggnaden i New York har evakuerats efter att man hittat ett paket med misstänkt sprängmedel. Foto: JUSTIN LANE / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Vid 02.20-tiden, natten mot torsdagen, hittades ännu ett paket som liknar de tidigare. Paketet är adresserat till demokraten Maxine Waters och hittades vid ett postkontor i Los Angeles, uppger källor för nyhetsbyrån AP.

https://twitter.com/AP_Politics/status/1055253464366878723

Ett paket adresserat till Maxine Waters hittades tidigare på onsdagen vid en fastighet i Maryland, uppger CNN. 

Samtidigt skriver CNN-ankaret Jim Sciutto på Twitter att polisen försöker hitta ett paket adresserat till den förre vice presidenten Joe Biden. Paketet anses misstänkt eftersom det liknar de andra paketen, skriver Jim Sciutto och hänvisar till två poliskällor.

https://twitter.com/jimsciutto/status/1055260124053409794

Paket skickades till CNN

New York-polisen har bekräftat att man under onsdagen hittat ett paket, som innehöll sprängmedel och ett brev med vitt pulver, i Time Warner-byggnaden och allmänheten uppmanas att undvika området Columbus Circle på Manhattan. 

”Vi har evakuerat och är säkra. Aldrig sett något liknande. Räddningstjänstfordon är på plats utanför”, skriver CNN-journalisten Oliver Darcy på Twitter.

Amerikanska myndigheter har uppgett att de explosiva föremålen som skickats till Clinton, Obama och CNN är ”rudimentära men funktionella”, skriver CNN. 

Ytterligare ett mediehus, San Diego Union-Tribune, fick utrymmas efter att man hittat ett misstänkt paket, skriver tidningen på Twitter.

https://twitter.com/oliverdarcy/status/1055101881587064832

 

https://twitter.com/jbillinson/status/1055101932270960642

Vita huset har via ett uttalande från presstalesperson Sarah Sanders fördömt attackerna. 

– Vi fördömer försöket till våldsamma attacker som nyligen gjordes mot president Obama, president Clinton, utrikesminister Clinton och andra offentliga personer, säger hon och fortsätter: 

– Dessa terroriserande handlingar är förkastliga och alla ansvariga kommer att ställas till svar enligt amerikansk lag. Secret Service och andra brottsbekämpande organ utreder och kommer att vidta alla lämpliga åtgärder för att skydda den som hotas av dessa fegisar. 

Hillary Clinton: ”Vi mår bra”

På en presskonferens under onsdagen meddelade Hillary Clinton att hon mår bra.

– Vi mår bra tack vare Secret Service, som tog hand om paketet som var riktat mot oss långt innan det nådde fram, sa hon.

Guvernören Andrew Cuomo, som även han fick ett paket skickat till sitt kontor i New York, uppmanar enligt CNN presidenten att tona ner sin retorik för att undvika polarisering i samhället.

Amerikansk federala polisorganisationen Secret Service utreder händelserna och uppger att varken paret Obama eller Clinton var i kontakt eller i närheten av de misstänkta föremålen, skriver CNN. 

Secret Service har inlett brottsutredning

Secret Service har nu inlett en brottsutredning som kommer ”utnyttja alla tillgängliga federala, statliga och lokala resurser för att hitta källan till paketen och identifiera de ansvariga”, skriver kanalen. 

FBI kommer att fortsätta utreda paketen och skriver i ett uttalande att det är möjligt att fler paket än de som hittills upptäckts har skickats till andra adresser. Allmänheten uppmanas att inte röra, flytta eller hantera några misstänkta eller okända paket.

Paketen har skickats för analys till FBI:s labb i Quantico i Virginia.

– Vi fördömer attackerna mot tidigare presidenterna Obama och Clinton, samt CNN och andra. De ansvariga kommer att ställas till svars, säger vicepresidenten Mike Pence enligt CNN.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1055127893112696832

Hillary och Bill Clintons dotter har uttryckt sin tacksamhet efter att Secret Service stoppat brevbomberna som var adresserade till hennes föräldrar. 

”Varje dag är jag tacksam för Secret Services kvinnor och män. Tack”, skriver hon på Twitter.

Under en presskonferens sade USA:s president Donald Trump att paketen håller på att undersökas av experter. 

– Vi kommer ställa de som är ansvariga för dessa avskyvärda attacker till svars. Vi måste gå samman och skicka ett tydligt budskap om att inga hot har någon plats i USA, säger Trump och fortsätter: 

– Vi är väldigt arga och upprivna över det som vi bevittnade i morse och vi kommer gå till botten med det. 

https://twitter.com/ChelseaClinton/status/1055114248634974208

Enligt amerikanska myndigheter ska föremålen likna den bomb som hittades hos miljardären George Soros på måndagen, skriver New York Times. 

Då rörde det sig om ett cirka 15 centimeter lång rörbomb, skriver New York Times. Motivet för bombhotet mot miljardären är fortfarande oklart. 

New Yorks borgmästare: ”En terrorhandling”

På eftermiddagen lokal tid höll New Yorks borgmästare Bill de Blasio en presskonferens. 

– Det vi såg i dag var en terrorhandling. Det var ett försök till att terrorisera, underminera vår fria press och våra ledare i det här landet. Vi kommer inte bli rädda. Vi kommer fortsätta med våra liv, säger han och fortsätter: 

– Vi kan inte låta agerande från några få förändra hur vi är. Det är viktigt att komma ihåg att den största majoriteten av vår befolkning är bra människor. Det är ett få antal personer som försöker terrorisera oss. Det är viktigt att vi ser till att de misslyckas. 

Bill Clinton var USA:s president mellan åren 1993 och 2001. I senaste presidentvalet, 2016, ställde Hillary Clinton upp som demokraternas kandidat, men förlorade mot Donald Trump. 

Donald Trump efterträdde Barack Obama som var president i USA från 2009 till 2017 (inte från 2008 till 2016 som det stod i en tidigare version av artikeln).  

 

 

Ett av paketen som upptäcktes på onsdagen.Foto: FBI

 

De misstänkta paketen

Paketen som hittills upptäckts har skickats med bubbelplast inuti brungula papperskuvert med sex frimärken och datorutskrivna adressuppgifter till mottagare och avsändare. 

Alla paketen har ”DEBBIE WASSERMAN SHULTZ” i Florida som avsändaradress. 

 

De paket som hittills upptäckts har skickats till: 

 

■ George Soros, miljardär

■ Hillary Clinton, tidigare utrikesminister

■ Barack Obama, tidigare president

■ Tidigare CIA-chefen John Brennan, c/o CNN

■ Eric Holder, tidigare justitieminister

 

FBI bekräftar att två ytterligare misstänkta paket som liknar de andra har adresserats till demokraten Maxine Waters. Gemensamt för Waters, Holder, Obama och Clinton är att de alla är demokrater.

 

Källa: FBI