Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bolunds svar – efter Åkessons attack: ”Är det han är arg över”

SD:s partiledare till angrepp mot Magdalena Andersson under sitt tal på partiets landsdagar.
Jimmie Åkesson
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Per Bolund
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anklagar Miljöpartiets Per Bolund för att kalla SD för nazister och tycker att ministern ska skämmas. 

Per Bolund är inte förvånad. 

– Det här är en vanlig metod som Sverigedemokraterna jobbar efter. Jag har aldrig kopplat brunblått till nazismen.  

Sverigedemokraterna har landsdagar i Karlstad. Under partiledaren Jimmie Åkessons tal riktar han skarp kritik mot regeringen och framför allt Socialdemokraterna och Magdalena Andersson. Men ytterligare en partiledare och tillika minister nämns vid namn: Per Bolund. 

Åkesson plockar upp den konflikt som skapade rubriker efter en partiledardebatt i SVT – när Bolund kallat Åkesson för blåbrun och SD-ledaren upprepade gånger frågade ”Kallar du mig nazist?”

– Trots att flera partier närmar sig oss så är vi enligt Per Bolund nazister, att vi är bruna. Första tanken är så klart att här har vi en människa som är synnerligen historielös och det är grovt kränkande mot nazisternas offer att likställa kritik mot världens mest ansvarslösa invandringspolitik med fascistiska förbytelser på 30- och 40-talet. Per Bolund ska skämmas, säger Åkesson från scenen på partiets landsdagar.

Han fortsätter:  

– Per Bolund är inte vem som helst. Han är Sveriges vice statsminister. Det bottnar i osäkerhet och desperation kring hur det ska gå i valet, men här har vi en minister som kränker andra människor. Inte SD:s väljare först och främst utan alla de som utsatts för kanske historiens värsta övergrepp. Det är häpnadsväckande uselt. 

”SD är ett parti med rötter i nazismen”

När Expressen når språkröret Per Bolund är han irriterad men inte förvånad över SD-toppens anklagelser. 

– Det här är en vanlig metod som Sverigedemokraterna och deras systerpartier använder: Man hävdar att någon har sagt något som man sen går till storms mot. Det tycker jag är ett dåligt sätt att bedriva politik.

Han säger att han aldrig har kopplat brunblått till nazism, utan att det är när högerpartier öppnar upp för högerextrema och främlingsfientliga partier. 

– Däremot är Sverigedemokraterna ett parti som har sina rötter i nazismen, men det vet ju de själva också om. 

Orsaken till Jimmie Åkessons angrepp tror Per Bolund beror på att Miljöpartiet, enligt Bolund, är den starkaste motkraften till SD. 

– Det är det han är så arg över. 

Kängan till Magdalena Andersson • Stämningen i partiet efter budgetframgången.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.