Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bolund utesluter inte amnesti för unga afghaner

Miljöpartiets språkrör Per Bolund tror att utvisningsstoppet till Afghanistan kommer ligga kvar under överskådlig tid.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationsverkets förvar i Ljungbyhed.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Per Bolund ser ingen möjlighet att verkställa utvisningar till Afghanistan under de närmaste åren.

Språkröret och vice statsministern utesluter inte att Miljöpartiet kommer driva frågan om amnesti för afghanska medborgare i Sverige.

– Jag hoppas att vi kan vara stora nog som land att faktiskt ta ett ansvar för de människor som i värsta fall skulle få betala med sina liv.

De ensamkommande afghanerna har varit en het politisk fråga under flera år. Med anledning av pandemin föreslog regeringen lättnader i den så kallade gymnasielagen, men på Centerpartiets begäran infördes i stället en ny humanitär grund i migrationslagen som klubbades i början av sommaren.

Samtidigt har omkring 7 000 afghanska medborgare i Sverige redan fått ett utvisningsbeslut. Förra månaden valde Migrationsverket att tillfälligt stoppa alla utvisningar till Afghanistan och nya beslut i afghanska ärenden, med hänvisning till säkerhetsläget i samband med talibanernas maktövertagande. 

Många har släppts ur förvar, men situationen innebär också ett juridiskt limbo där man varken kan utvisas eller arbeta. Frivilligorganisationer pressar nu regeringen att bevilja amnesti för afghanska flyktingar i Sverige.

”Oansvarigt att utvisa till Afghanistan”

Miljöpartiets språkrör, miljöministern och vice statsministern Per Bolund, tror att stoppet för att verkställa utvisningar kommer att ligga kvar under överskådlig tid.

– Miljöpartiet har alltid drivit på för att ge människor möjlighet till en trygg framtid när man riskerar förföljelse och död. Vi månar om integrationen och möjligheten att bygga sig en framtid, till fördel för både individen och samhället, till exempel kommer vi att behöva mycket arbetskraft inom vård och omsorg, säger han.

– Jag kan inte se annat än att utsikterna för att de ska få en trygg framtid i Afghanistan är ganska långt borta, och inte går att realisera i närtid, under de närmaste åren i alla fall.

Kommer Miljöpartiet driva frågan om amnesti?

– Jag vill inte ge något exakt svar, men vår inriktning är att ge långsiktig trygghet till människor som annars skulle hamna i en helt ohållbar situation. Jag tror faktiskt att hela svenska folket kan se att det vore oansvarigt att utvisa unga människor till det kaos som nu råder i talibanernas Afghanistan. Jag hoppas att vi kan vara stora nog som land att faktiskt ta ett ansvar för de människor som i värsta fall skulle få betala med sina liv, säger Per Bolund.

Skruvar ner prognosen

Vad händelseutvecklingen i Afghanistan får för effekter på flyktingströmmarna till Europa återstår att se. Migrationsverket skruvade nyligen ner sin prognos över det förväntade antalet asylsökande till Sverige i år.

Enligt Per Bolund kommer Miljöpartiet fortsätta kämpa för att Sverige ska ta ansvar i migrationspolitiken, men han har svårt att se några förändringar i den nya lagstiftningen. 

– Det var en överenskommelse som satt ganska långt inne, och jag tror att vi ska vårda de långsiktiga politiska överenskommelser som vi har kunnat göra. Sedan måste man alltid vara beredd att agera på om det händer oväntade saker i vår omvärld, men exakt i vilken form får bli en följd av politiska diskussioner framöver.

LÄS MER: Kritiken mot regeringen: ”Ett fult politiskt spel” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.