Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bolund efter kritiken: SD är inte nazister

Miljöpartiets språkrör Per Bolund gästade SVT:s program "30 minuter". Mycket fokus riktades mot Bolunds inställning till Sverigedemokraterna efter söndagens partiledardebatt där Bolund rök ihop med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger att SD inte är nazister, men står fast vid att de är bruna.
Foto: SVT

I helgens partiledardebatt i SVT:s ”Agenda” beskylldes Miljöpartiets språkrör Per Bolund för att kalla SD:s partiledare Jimmie Åkesson för nazist.

Bolund utvecklade på onsdagen sitt resonemang och påpekade att Sverigedemokraterna förvisso inte är nazister – men bruna.

– Jag skulle säga att den rörelse som Sverigedemokraterna är en del av är en brun rörelse, säger Bolund i SVT:s ”30 minuter”.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund står på sig om Sverigedemokraternas brunhet.

Tidigare har partiets andra språkrör Märta Stenevi frekvent beskrivit högerblocket i Sveriges riksdag för ”blåbruna”, ett begrepp som Bolund också snappade upp och använde i söndagens partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”. Något som kom att förarga SD-ledaren Jimmie Åkesson som vid upprepade tillfällen frågade:

– Kallar du mig för nazist?

Bolund tycker fortfarande SD är bruna

Per Bolund anser inte att Sverigedemokraterna är nazister, säger han själv i onsdagens ”30 minuter” som sänds i SVT. Däremot vidhåller han att det är ett ”brunt” parti, en färg som han menar står för mer än nazism.

– Jag skulle säga att den rörelse som Sverigedemokraterna är en del av är en brun rörelse. Det är många olika främlingsfientliga och populistiska partier, säger Per Bolund som syftade på bland andra italienska Lega Nord och ungerska Fidesz.

– Det är vår absoluta motpol, det är en rörelse som vill begränsa människors frihet och gör skillnad på ”vi och dem” och försöker sprida motsättningar i samhället, fortsätter han.

Han kallar vidare normaliseringen av Sverigedemokraterna för ”farlig” och menar att det inte är mer än rätt att sätta ett epitet på dess rörelse.

Bolund tog upp tjänstemannen

Sedan gjorde Bolund ett försök att exemplifiera Sverigedemokraternas farlighet, genom att ta upp Expos avslöjande att en tjänsteman som jobbat på regeringskansliet för Sverigedemokraterna också var aktiv i vit-makt rörelsen.

SVT:s programledare Anders Holmberg invände med att samma tjänsteman haft en bakgrund även hos Miljöpartiet.

– För mer än 20 år sedan jobbade han för Grön ungdom under en period, men han har uppenbarligen bytt åsikter nu, han är ju inte en del av den gröna idérörelsen, sa Bolund.


Per Bolund: ”Då får man stå ut med begreppet ”blåbruna”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.