Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolton: Trump knöt stoppat stöd till Ukraina till Biden-utredning

Expressens Tomas Kvarnkullen om riksrättsprocessen mot presidenten.
John Bolton var tidigare nationell säkerhetsrådgivare.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump var tydlig inför nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton:
Han ville fortsätta knyta frysandet av militärt stöd till Ukraina till en utredning av Joe Biden och hans son Hunter Biden.

Det rapporterar New York Times, som publicerat uppgifter ur en kommande bok skriven av John Bolton.

I augusti sa Donald Trump till sin nationella säkerhetsrådgivare John Bolton att han ville fortsätta frysa 391 miljoner dollar i militärt bistånd till Ukraina tills dess att Ukraina hjälpte till med en utredning av Demokraterna, inklusive Joe Biden och sonen Hunter Biden. Utan en utredning skulle inte Ukraina få något stöd.

Detta enligt ett opublicerat utdrag ur John Boltons kommande bok, rapporterar New York Times.

Samtalet med Bolton skedde alltså efter det uppmärksammade samtalet mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli 2019.

Enligt New York Times ger boken en fingervisning om vad John Bolton skulle kunna säga om han vittnar i riksrättsprocessen mot Donald Trump, om han kallas som vittne.

John Bolton beredd att vittna

Bolton har tidigare själv sagt att han är beredd att vittna, men det är troligt att Republikanerna skulle stoppa detta med sin majoritet i senaten.

Uppgifterna kan undergräva en viktig del av försvaret i riksrättsrättegången mot Donald Trump: Att frysningen av biståndet inte var sammankopplat med Trumps förfrågan om att Ukraina skulle utreda Joe Biden och hans son Hunter Biden.

John Bolton var Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare från april 2018 till september 2019, då Trump sparkade honom. 

Bakgrund

Den 25 juli 2019 talade USA:s president Donald Trump med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj över telefon.

Under samtalet, som pågick i en halvtimme mellan presidenterna, bad Trump att Ukraina skulle utreda demokraten Joe Bidens son, Hunter Biden, som tidigare suttit i styrelsen för ett ukrainskt bolag.

USA stoppade 391 miljoner dollar i militärt bistånd till Ukraina bara 91 minuter efter samtalet mellan Trump och Zelenskyj, enligt interna mejl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.