Kjell Bergqvists ilska: ”Det känns för jävligt”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Kjell Bergqvist känner sig lurad.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
P4 Väst har granskat Giving People i flera delar.
Foto: Faksimil / Giving People

Ett telemarketingbolag i Örebro har tjänat stora pengar i Giving Peoples namn, rapporterar P4 Väst. 

En av dem som skänkt pengar i tron om att det ska hjälpa utsatta barnfamiljer är skådespelaren Kjell Bergqvist. 

– Det är klart att det känns för jävligt. Man blir besviken och ledsen men också förbannad.

Giving People som grundades i Vänersborg år 2013 marknadsför sig som en välgörenhetsorganisation dit personer ska kunna skänka pengar som i sin tur blir till matkassar till behövande familjer. 

Enligt företaget ska 100 procent av alla pengar gå direkt till de behövande. Men en granskning som P4 Väst gjort visar att bara omkring 4 procent gått till ändamålet. Resten av pengarna har gått till annat, så som löner, omkostnader och en stiftelse. 

Nu rapporterar P4 Väst att ett telemarketingbolag i Örebro tjänat stora pengar i Giving Peoples namn. 

Det handlar om ett företag som heter Koncepta som säljer sponsorpaket åt olika välgörenhetsorganisationer till företag och kommunala bolag. 

Men enligt granskningen går 80-90 procent av pengarna för paketen till Koncepta själva i provision, vilket i det här fallet betyder att en mycket liten del går till Giving People. 

”Det är enorma pengar”

Skådespelaren Kjell Bergqvist familjs stiftelse har skänkt omkring 100 000 kronor. Han menar att det inte framgått att telefonförsäljaren arbetar för någon annan än Giving People.

Det är först när man läser det finstilta i fakturorna som det framgår vart pengarna gått.  

– Det har ju till 100 procent framstått som att han jobbat direkt för Giving People, inte att han är anställd på ett annat företag, säger Kjell Bergqvist till P4 Väst. 

Under förra året ska Koncepta ha sålt 3 000 paket för minst 22 miljoner kronor. Av dessa pengar fick Giving People 4,6 miljoner kronor enligt årsredovisningen. 

– Det är ju flera tusen givare. Det är enorma pengar. Att bara en liten del hamnar hos Giving Peoople, det är ju helt åt helvete, säger Kjell Bergqvist. 

 P4 Väst har sökt både Giving People och Koncepta angående samarbetet utan att få svar. 

Se också:
Här luras svenska politiker av ryska bluffmakare

Ryska komikern: ”Ankan är varken man eller kvinna”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.