Bolag fick dela på en kvarts miljard – gick sen i konkurs

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Jonas Frycklund är biträdande chefsekonom på Svenskt näringsliv.
Foto: Ernst Henry Photography / Pressbild
Korttidsstödet har hanterats av Tillväxtverket.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En kvarts miljard av korttidsstödet som betalades ut under pandemin gick till företag som sedan försattes i konkurs.

Totalt gäller det 650 företag, visar en granskning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Korttidsstödet infördes för att stötta företag som gick på knäna under pandemin genom att betala en del av personalens löner. Totalt gick 250 miljoner kronor, en kvarts miljard, till företag som senare gick i konkurs.

För en del skedde det bara några månader efter att de fått stödet.

– Det här stödet har ju varit väldigt omfattande och kommit på plats på väldigt kort tid. Att ett antal företag hamnar i en svår ekonomisk situation och behöver sätta sig själva i konkurs är kanske inte helt oväntat, säger Niklas Kjellberg, presschef på Tillväxtverket som har ansvarat för utbetalningen, till radion.

Svenskt näringsliv: Använts som tänkt

För staten kan det nu bli svårt att få tillbaka några pengar från konkursbona. Detta eftersom staten enligt lag är en så kallad oprioriterad fordringsägare, och därmed hamnar längre ner på listan över de som har pengar att kräva från det nedlagda bolaget.

På Svenskt näringsliv menar biträdande chefsekonom Jonas Frycklund att stödet ändå har varit effektivt och att en stor del av pengarna ändå har gått till de anställda som det var tänkt, innan företaget har gått i konkurs.

– Sett i sitt sammanhang så är 250 miljoner bara sex promille av det totala stödbeloppet och även de pengarna har använts som det var tänkt, säger han till radion.

Larmet från branschen: Många restauranger går i konkurs

Visita: ”Det går inte att rädda en patient som redan är avliden”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.