Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bokskrivande åklagare får sin bisyssla godkänd

Åklagare Christoffer Orcanders bokutgivningen bedöms inte vara en otillåten bisyssla.

Åklagaren Christoffer Orcander kan fortsätta med sitt författarskap vid sidan av det egna arbetet.

Det kommer Ekobrottsmyndigheten fram till som granskat om hans planerade bokutgivning kan krocka med förtroendet som åklagare.

Men myndigheten tar inte ställning i frågan om lämpligheten i att han skrivit en bok baserad på ett fall som han själv varit åklagare i – och som just nu pågår i Göteborgs tingsrätt. 

Det var efter avslöjanden om att Christoffer Orcander skulle debutera med en deckare baserad på ett nu pågående rättsfall i Göteborg som det uppdagades att han inte anmält bisysslan till sin arbetsgivare.

GT kunde visa att bokens huvudkaraktär hade tydliga likheter, både i utseende och namn, med den så kallade Maffians Bankir Torgny Jönsson. Storbedragaren i bokens utredning omnämns inte som ”maffians bankir” Torgny Jönsson, utan som den organiserade brottslighetens finansiär – Jörgen Torn. 

Många situationer, händelser och storyns grundhistoria överensstämde med Jönssons fall – där Orcander varit åklagare.

Efter avslöjandet gjorde Christoffer Orcander en anmälan om så kallad bisyssla, det vill säga att han utför arbete vid sidan av sitt yrke som åklagare vid Ekobrottsmyndigheten. 

– När jag började skriva och greja med det här så visste inte jag att jag skulle ge ut det här. Sedan när det började bli aktuellt och jag nämnde det för min chef nu så sa han att jag nog behöver tillstånd, har Orcander tidigare förklarat den utblivna anmälan. 

Kommersiell bokutgivning

En statlig tjänsteman får inte ha så kallade bisysslor som kan rubba förtroendet för hans eller hennes opartiskhet. Bisysslor är alla anställningar, uppdrag eller annan verksamhet som en anställd har vid sidan av sin huvudanställning. 

Och för åklagare och andra inom de rättsvårdande myndigheterna som måste ha allmänhetens förtroende krävs, som det heter, särskild försiktighet. Andra fall som kan vara särskilt känsliga är de då den anställde kan få direkt eller indirekta ekonomiska fördelar av sin bisyssla, som vid en kommersiell bokutgivning.

Enligt anmälan ska Christoffer Orcander ge ut två romaner med ”fiktivt innehåll i genren spänning/kriminaldrama” och han har begärt godkännande för tiden 9 mars och framåt. I anmälan skriver Orcander också att han i böckerna hämtat inspiration från hans tidigare yrken som allmän åklagare, tid vid advokatbyrå och i domstol – inte från sin nuvarande roll som åklagare vid Ekobrottsmyndigheten. 

Inte otillåten

När Ekobrottsmyndighetens HR-avdelning nu prövat bisysslan tar man ställning till en framtida eventuell förtroendeskada eller om bisysslan skulle vara arbetshindrande. 

Ekobrottsmyndigheten kommer fram till att det inte är någon otillåten bisyssla och att det inte finns några skäl att inte medge det framtida författarskapet. Den timme per dag som Christoffer Orcander uppskattat att bisysslan tar honom, anses kunna ske på fritiden.

I förra veckan meddelade Christoffer Orcanders förlag att de stoppar den planerade utgivningen då de vill gå igenom manus på nytt. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.