Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boko Haram dödade 33 IS-fruar

Boko Haram-terrorister, med dåvarande ledaren Abubakar Shekau i mitten, år 2014.
Foto: STR / AP/TT Nyhetsbyrån

Den nigerianska jihadistgruppen Boko Haram har, under ledning av befälhavaren Ali Ngulde, dödat 33 fruar till terrorister i utbrytargruppen Islamiska statens västafrikanska provins.

Massakern utfördes efter att Boko Haram lurat IS att de givit upp.

Den salafistiska jihadistgruppen Boko Haram ligger i blodigt krig med Islamiska statens västafrikanska provins, som är lojal med IS centrala ledning i Syrien och Irak.

I tisdags genomförde Boko Haram, under ledning av befälhavaren Ali Ngulde, en attack mot Iswap i Sambisaskogen i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. De dödade 33 fruar till motståndarnas krigare, rapporterar nigerianska The Guardian, ej att förväxla med den brittiska tidningen.

Gillrade fälla

Bakgrunden är enligt The Guardians källor att Ali Ngulde stämt träff med Iswap med förespeglingen att Boko Haram var redo att ge upp.

– Vad Iswap inte visste var att Boko Haram hade gillrat en fälla, där minst tolv av dem dödades, säger kontraterrorismexperten, Zagazola Makama till tidningen.

Iswap svarade med en attack då man dödade 15 personer, däribland befälhavaren Malam Aboubakar. Därefter drog sig Iswap tillbaka och väntade på att fienderna skulle dyka upp.

Men Boko Haram valde en annan väg:

– I stället för att möta rivalerna i Iswap och fortsätta striden gjorde Boko Haram en avstickare till platsen där deras fruar var och dödade 33 av dem, säger Zagazola Makama till The Guardian.

Terrorgruppens splittring

Boko Haram grundades 2002 och har sin bas i nordöstra Nigeria. gruppen har dödat tiotusentals människor i attacker mot polis, militär och civila, och har uppmärksammats för sina masskidnappningar av skolflickor.

År 2015 lierade sig Boko Haram med Islamiska staten och blev därmed Islamiska statens västafrikanska provins. På grund av meningsskiljaktigheter mellan Boko Harams ledare Abubakar Shekau och IS centrala styre avsattes han som ledare för Iswap året därpå.

Shekau bröt då med IS-ledningen, men många av hans underlydande förblev lojala med IS. Splittringen var ett faktum. Abubakar Shekaus grupp kallas sedan dess Boko Haram medan den IS-lojala utbrytargruppen kallas Iswap.

I maj förra året eskalerade stridigheterna mellan de båda grupperna. Iswap lyckades omringa Boko Harams högste ledare Abubakar Shekau och uppmanade honom att ge upp. I stället tog han livet av sig – och dödade samtidigt en Iswap-befälhavare – genom att utlösa en bombväst, rapporterade Wall Street Journal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.