Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bokmässan krävs på svar av flera förlag

I år har Nya Tider meddelat att de planerar att medverka vid Bokmässan igen, och flera författare har sagt att de bojkottar mässan av den anledningen.Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Högerextrema tidningen Nya Tider är starkt kopplad till en film där personer uppmanas att söka upp journalister i deras hem så att de "tänker om när de ska hänga ut folk".

Samtidigt säger de att de tänker medverka vid Bokmässan i år.

Nu kräver flera tunga förlag svar från Bokmässan – om deras inställning i frågan.

Den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan vid Bokmässan i Göteborg förra året blev föremål för en stor debatt i Sverige. Först tilläts Nya Tider vara med vid mässan som utställare, sen backade Bokmässan och valde att stänga tidningen ute – sen öppnades dörrarna igen.

Bokmässan kritiserades från flera håll. Vissa menade att mässan, under ledning av vd Maria Källsson, borde ha släppt in Nya Tider inte minst i och med att temat förra året var yttrandefrihet. Andra menade att Nya Tider inte har på mässan att göra, då de är högerextrema.

I år har Nya Tider meddelat att de planerar att medverka vid Bokmässan igen, och flera författare har sagt att de bojkottar mässan av den anledningen.

 

IDA ÖLMEDAL: Därför har Bokmässan ansvar för de högerextremas yttrandefrihet

 

"Delar inte Bokmässans åsikt"

Samtidigt har tidskriften Expo avslöjat att Sanna Hill, en av grundarna och ägarna till AlternaMedia AB som ger ut Nya Tider, ligger bakom en film där personer uppmanas att uppsöka journalister i deras hem så att de "tänker om när de ska hänga ut folk". I filmen görs bland annat ett så kallat "hembesök" hos Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Nu kräver flera stora bokförlag svar från Bokmässan, vad gäller Nya Tiders medverkan.

✓ Bonnierförlagen:

– Vi delar inte Bokmässans åsikt just nu, vi vill inte ha Nya Tider på plats, har Håkan Rudels, Bonnierförlagens vd, sagt till Expressen.

"Stöttar författare"

✓ Natur och kulturs vd Per Almgren har skrivit ett öppet brev till Maria Källson, Bokmässans vd, där han ifrågasätter Bokmässans resonemang kring sina värderingar. Tills Bokmässan säger hur de resonerar hålls frågan om förlagets medverkan öppen, skriver Dagens Nyheter.

✓ Norstedts förlag uppger att de kommer ställa ut som vanligt, men att de stöttar de författare som inte vill medverka.

– Vi har inte ställt något ultimatum men vi har varit väldigt tydliga med att vi tycker att det naturligtvis är besvärande med Nya Tiders medverkan, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts till SVT Nyheter kultur.

✓ Bokförlaget Atlas kommer medverka – ett beslut som fattades för ett par veckor sen. Men det kan ändras efter Expos avslöjande.

– Vad som händer fram till mässan, det vet jag inte just nu, säger Ann-Louise Gustavsson, förlagschef, till SVT Nyheter kultur.

"Intensiva dialoger"

✓ Leopard förlag har inte bestämt sig än, utan väntar på Bokmässans svar om Nya Tiders medverkan.

– Här finns det en konkret video kopplad till kretsen runt Nya Tider där man uttalar hat och hot mot författare, och som också tydliggör vad de här kretsarna har för strategi. Nämligen att hota författare till tystnad. Det menar jag är helt oförenligt med bokmässan, säger Moa Elf Karlén, vd för Leopard förlag, till SVT Nyheter kultur.

✓ Weyler förlag kommer att medverka på bokmässan i höst, och förläggaren Svante Weyler säger till SVT att de inte "sett någon anledning ännu att ompröva det beslutet", men att de följer utvecklingen noga.

✓ Ordfronts förlag uppger att de för "intensiva dialoger" med mässan och att de tycker att de ska ta ställning för att få Nya Tider att ta avstånd från filmen.

Maria Källsson, vd på Bokmässan, säger att utställares åsikter inte är avgörande för om den får ställa ut på mässan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.