Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bokklassikern "Tio små negerpojkar" får nytt namn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den brittiska författarinnan Agatha Christie från 1956. Nu får hennes klassiska bok "Tio små negerpojkar" ny titel: "Och så var det bara en".
Foto: - -

En ny bok med Agatha Christie?

Nej, "Och så var det bara en" är nya svenska namnet på klassikern "Tio små negerpojkar".

- Det finns ingen anledning att behålla en titel som kan såra människor, säger Albert Bonnier Förlags marknadschef Håkan Rudels till Expressen.se.

"Tio små negerpojkar" hette "Ten little niggers" i sin förstautgåva. I USA döptes den dock snabbt om till "And then there were none". Agatha Christie-klassikern som kom ut första gången 1939 säljer fortfarande i massupplagor världen över. Boken handlar om tio personer som sitter på en ö utan möjlighet att ta sig därifrån - samtidigt som den ena efter den andra blir mördad.

Ny titel i nya versioner

 I Sverige har boken hela tiden hetat "Tio små negerpojkar". Senaste upplagan, en pocket, kom ut 2001 och den finns fortfarande i lager hos förlaget. Nu när Bonnier audio ger ut sin första ljudboksversion väljer man också att byta titel till "Och så var det bara en." - Det är ingen konstig sak, säger Håkan Rudels, marknadschef på Albert Bonniers Förlag, till Expressen.se. - Det amerikanska förlaget gjorde det för länge sedan, så även det engelska.

Fler namnbyten kan bli aktuella

 Beslutet togs i samråd med den utländske agent som sitter på rättigheterna till Agatha Christie. Namnbytet gäller även övriga upplagor. Finns det några andra titlar som kommer att få byta namn? - Jag började tänka på saken i morse men kommer inte på någonting spontant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.