Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bokförlagen vann i Ipredmål

Bredbandsleverantören Ephone tvingas lämna ut uppgifter om ip-nummer. Foto: Magnus Jönsson
Bredbandsleverantören Ephone tvingas mot sin vilja att lämna ut uppgifter till fem bokförlag om vem som använt ett visst ip-nummer.
- Utslaget var väntat. Det här är en seger för upphovsrätten. Jag förutsätter att Ephone nu följer domstolens beslut och lämnar ut uppgifterna, säger Shadi Bitar, vd för Earbooks, ett av fem ljudboksförlag som fått rätt att få ut namnet bakom en ip-adress från nätoperatören Ephone.
Har du slutat ladda ner?
Om bolaget inte följer beslutet i Solna tingsrätt hotas företaget av ett vite på 750 000 kronor.
Tingsrätten kom fram till att det fanns sannolika skäl för intrång i upphovsrätten och Ephone ska också betala förlagens rättegångskostnader på 75 000 kronor.
Nätoperatören Ephone beklagar Solna tingsrätts beslut om att företaget måste lämna ut en av sina användares identitet.
- Domen är en väldigt komplex materia som vi nu ska utvärdera, sen får vi se om Ephone vill dra den här saken vidare, säger företagets ombud Peter Helle till TT.

Rättsskandal

En rättsskandal, anser Piratpartiet.
- Det är synd och skam att Sverige ger privata intressen större befogenheter än polisen, säger partiledaren Rick Falkvinge.
Nästa steg blir att alla operatörer börjar radera sina uppgifter, att det blir en konkurrensfördel av radera alla loggar, anser han.
- Tingsrättens dom innebär bara att första slaget har förlorats. Vi ska vända det och skapa fri kommunikation i ett öppet samhälle trots att monopolisterna försöker göra ett kabeltevenät av internet, säger han och syftar på att det senare innehåller en rad begränsningar.

Ville inte avslöja

När ipredlagen trädde i kraft den 1 april var fem ljudboksförlag först ut bland upphovsrättsinnehavarna att utnyttja den. Förlagen, som har 15 författare som misstänks har drabbats av olaglig spridning av ljudböcker på internet, krävde att få reda på vem som står bakom en server som misstänks ha innehållit 2 000 ljudböcker.
Men nätoperatören Ephone vägrade att avslöja vem som använt ip-adressen med hänvisning till att det krävdes lösenord för att kunna ta del av verken. Därmed är de inte tillgängliga för allmänheten och det rör sig inte då om ett upphovsrättsintrång, enligt Ephone.

Vände sig till tingsrätten

Förlagen valde då att vända sig till tingsrätten för att få ett så kallat informationsföreläggande, det vill säga att få användaren bakom ip-numret, vilket innebär att lagen nu prövats i domstol för första gången.
De fem förlagen har ännu inte beslutat hur de ska göra när de väl fått ut namnet på personen bakom de omfattande nedladdningarna.
- Vi har inte bestämt om vi gör en anmälan eller kräver skadestånd, säger Shadi Bitar.

Bedömningsfråga

Nätoperatören Ephone anser att det inte rörde det sig om något upphovsrättsintrång, eftersom servern där de nedladdade ljudböckerna fanns krävde inloggningsuppgifter och därför endast var tillgänglig för en sluten krets.
Chefsrådman Mats Jender, en av tre domare bakom Solna tingsrätts beslut, säger att kretsen visserligen var sluten, men innehöll alltför många personer för att nätoperatörens argument skulle hålla.
- En sluten krets, men en större sluten krets på internet. Därmed kan man anse att materialet varit tillgängligt för allmänheten. Vad som är en större sluten krets är en ren bedömningsfråga, men enligt lagen krävs inte full bevisning för att ett intrång har skett, endast sannolika skäl, säger han till TT.

Kan vara lagliga uppgifter

Fortfarande finns alltså möjligheten att inget upphovsrättsbrott har skett när ljudböckerna har laddats ned, påpekar Mats Jender.
- Rent teoretiskt kan det vara lagliga uppgifter. Det finns utrymme för ett visst tvivel, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!