Bredbandsleverantören Ephone tvingas lämna ut uppgifter om ip-nummer. Foto: Magnus Jönsson
Bredbandsleverantören Ephone tvingas lämna ut uppgifter om ip-nummer. Foto: Magnus Jönsson

Bokförlagen vann i Ipredmål

Publicerad
Uppdaterad
Bredbandsleverantören Ephone tvingas mot sin vilja att lämna ut uppgifter till fem bokförlag om vem som använt ett visst ip-nummer.
- Utslaget var väntat. Det här är en seger för upphovsrätten. Jag förutsätter att Ephone nu följer domstolens beslut och lämnar ut uppgifterna, säger Shadi Bitar, vd för Earbooks, ett av fem ljudboksförlag som fått rätt att få ut namnet bakom en ip-adress från nätoperatören Ephone.
Om bolaget inte följer beslutet i Solna tingsrätt hotas företaget av ett vite på 750 000 kronor.
Tingsrätten kom fram till att det fanns sannolika skäl för intrång i upphovsrätten och Ephone ska också betala förlagens rättegångskostnader på 75 000 kronor.
Nätoperatören Ephone beklagar Solna tingsrätts beslut om att företaget måste lämna ut en av sina användares identitet.
- Domen är en väldigt komplex materia som vi nu ska utvärdera, sen får vi se om Ephone vill dra den här saken vidare, säger företagets ombud Peter Helle till TT.

Rättsskandal

En rättsskandal, anser Piratpartiet.
- Det är synd och skam att Sverige ger privata intressen större befogenheter än polisen, säger partiledaren Rick Falkvinge.
Nästa steg blir att alla operatörer börjar radera sina uppgifter, att det blir en konkurrensfördel av radera alla loggar, anser han.
- Tingsrättens dom innebär bara att första slaget har förlorats. Vi ska vända det och skapa fri kommunikation i ett öppet samhälle trots att monopolisterna försöker göra ett kabeltevenät av internet, säger han och syftar på att det senare innehåller en rad begränsningar.

Ville inte avslöja

När ipredlagen trädde i kraft den 1 april var fem ljudboksförlag först ut bland upphovsrättsinnehavarna att utnyttja den. Förlagen, som har 15 författare som misstänks har drabbats av olaglig spridning av ljudböcker på internet, krävde att få reda på vem som står bakom en server som misstänks ha innehållit 2 000 ljudböcker.
Men nätoperatören Ephone vägrade att avslöja vem som använt ip-adressen med hänvisning till att det krävdes lösenord för att kunna ta del av verken. Därmed är de inte tillgängliga för allmänheten och det rör sig inte då om ett upphovsrättsintrång, enligt Ephone.

Vände sig till tingsrätten

Förlagen valde då att vända sig till tingsrätten för att få ett så kallat informationsföreläggande, det vill säga att få användaren bakom ip-numret, vilket innebär att lagen nu prövats i domstol för första gången.
De fem förlagen har ännu inte beslutat hur de ska göra när de väl fått ut namnet på personen bakom de omfattande nedladdningarna.
- Vi har inte bestämt om vi gör en anmälan eller kräver skadestånd, säger Shadi Bitar.

Bedömningsfråga

Nätoperatören Ephone anser att det inte rörde det sig om något upphovsrättsintrång, eftersom servern där de nedladdade ljudböckerna fanns krävde inloggningsuppgifter och därför endast var tillgänglig för en sluten krets.
Chefsrådman Mats Jender, en av tre domare bakom Solna tingsrätts beslut, säger att kretsen visserligen var sluten, men innehöll alltför många personer för att nätoperatörens argument skulle hålla.
- En sluten krets, men en större sluten krets på internet. Därmed kan man anse att materialet varit tillgängligt för allmänheten. Vad som är en större sluten krets är en ren bedömningsfråga, men enligt lagen krävs inte full bevisning för att ett intrång har skett, endast sannolika skäl, säger han till TT.

Kan vara lagliga uppgifter

Fortfarande finns alltså möjligheten att inget upphovsrättsbrott har skett när ljudböckerna har laddats ned, påpekar Mats Jender.
- Rent teoretiskt kan det vara lagliga uppgifter. Det finns utrymme för ett visst tvivel, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag