Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bokförlag stoppar Cissi Wallins bok

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Cissi Wallin.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cissi Wallin på Årets Mama i höstas.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Cissi Wallins bok ”Allt som var mitt” stoppas av förlaget.

En ”tvärvändning”, enligt Wallin.

– De är skyldiga mig strax under en kvarts miljon kronor som de inte vill betala, säger hon.

Men enligt förlaget kan manuset utgöra förtal.

I september skulle journalisten och Expressenkrönikören Cissi Wallin ge ut sin bok ”Allt som är mitt” på Atlas förlag.

Nu ser inte det ut att bli av.

På torsdagen meddelade förlaget att de inte tänker ge ut boken, skriver journalisten själv på Instagram. Atlas förklaring ska ha varit att de inte kan ”ha på vårt samvete att en av våra författare kan hamna i fängelse”. 

Boken handlar om hur Cissi Wallin kom till Stockholm som vilsen 20-åring, och om hur ”en natt förstörde hennes liv för flera år framöver”. Den handlar om skam, ångest och rädsla – och om en vilja att förbättra sitt liv.

Wallin berättar för Expressen att boken var i princip klar, och bara skulle korrekturläsas en sista gång.

– Jag lämnade slutversion av manus i tisdags. Förlagschefen skrev till mig samma dag: ”Fan, vad bra jobbat, nu kan du ta en öl”, säger hon.

Tänker inte betala

– Och nu – en tvärvändning. De verkar ha fått panik.

Enligt Wallin tänker Atlas inte heller betala det utlovade förskottet.

– De är skyldiga mig strax under en kvarts miljon kronor som de inte vill betala, säger hon.

Enligt förlagschefen Tove Leffler har Atlas låtit en tryckfrihetsexpert granska Cissi Wallins manus ”så fort det gick att granska”.

”Dennes bedömning var att om manuset publicerades i sin nuvarande form löpte Wallin stor risk att dömas för grovt förtal och hamna i fängelse. Det är ingen risk vi på förlaget vill utsätta någon av våra författare för”, skriver hon i ett sms.

Enligt Tove Leffler var inte manuset godkänt och då det inte kan betraktas som publicerbart betalar inte förlaget ut så kallade garantihonorar (förskott).

”Vi hade gärna jobbat vidare med manuset utifrån juristens rekommendationer, men Wallin uttryckte att hon inte var intresserad av det”, skriver Tove Leffler.

Dömdes för förtal

Cissi Wallin uppmärksammades stort under #metoo-vågen 2017, då hon anklagade Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen för en våldtäkt 2006.

I slutet av 2011 polisanmälde Wallin Virtanen, men efter några månader lades förundersökningen ner.

I december i fjol dömde Stockholms tingsrätt Cissi Wallin för grovt förtal. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter, samt skadestånd på 90 000 kronor. Både hon och Virtanen har överklagat tingsrättens dom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.