Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boken om Guillou stoppas av förlaget

I en ny bok, "Höjd över varje misstanke", anklagas författaren Jan Guillou för att ljuga om sin familjs historia.

Något som har fått Guillou att gå ut med hård kritik mot bokförlaget Norstedts och författaren Paul Frigyes. Nu väljer bokförlaget att stoppa boken.

– Vi stoppar alla utleveranser och återkallar böcker som eventuellt har skickats ut redan, säger Peter Karlsson förläggare på Norstedts till Expressen.

Författaren Paul Frigyes nya bok om journalisten och författaren Jan Guillou kritiseras hårt redan innan den släppts. I tisdagens Expressen berättade Guillou att boken är ett "försök till karaktärsmord" med avsikt att göra honom till en evig lögnare. Senare presenterades även en rad bevis i Expressen som pekar på felaktigheter i boken.

På tisdagen möttes de båda författarna i SVT:s Gomorron Sverige där Guillou konfronterade Frigyes som bland annat menat att han farit med lögner om sin släkts bakgrund. I intervjun krävde Guillou att bokförlaget Norstedt skulle stoppa boken. Och efter flera bevis om faktafel väljer nu förlaget att göra som Guillou krävt.

– Vi stoppar alla utleveranser och återkallar böcker som eventuellt har skickats ut redan, säger Peter Karlsson förläggare på Norstedts till Expressen.

Nu ska boken hårdgranskas och alla eventuella faktafel ska korrigeras innan den kan ges ut igen.

– Vi gör det här för att det finns skäl att anta att det på ett par ställen finns allvarliga felaktigheter av ett slag som inte ska förekomma i den här typen av böcker, säger Karlsson.

Författaren Paul Frigyes välkomnar beslutet som han menar att han tog gemensamt med Norstedts.

– Jag tycker att det är viktigt att få så korrekta uppgifter som möjligt, säger han till Expressen.

Visade upp slutbetyg

Tidigare har Guillou berättat hur hans far och farfar Charles och Lucien hoppat av den Hitlerlojala Vichyregimens Stockholmsdelegation. Men enligt Frigyes finns inte männen med bland de 60 000 namngivna motståndskämparna. Och dessutom påstår Frigyes att Lucien Guillou utsågs till handelsattaché på Vichylegationen i Stockholm i juni 1944, vilket skulle innebära att han var medlöpare och inte motståndsman.

Guillou anklagas även för att ha blivit relegerad från skolan Solbacka och inte fått några slutbetyg.

– Det händer att Jan Guillou överdriver i gestaltningen, kanske framför allt i den egna historien, säger Paul Frigyes i SVT:s Gomorron Sverige.

Men Jan Guillou menar att boken innehåller direkta felaktigheter och lämnar i studion över flera bevis till Frigyes, bland annat sitt slutbetyg från skolan Solbacka.

– Jag förstår inte hur man som journalist kan avstå från att ställa de avgörande frågorna, säger han och fortsätter:

– Hade du haft rätt så hade du tagit heder och ära av mig för tid och evighet fram till min död.

En rättelse inte nog

Faktafelen fick Guillou att kräva att Norstedts vidtar åtgärder.

– De har dragit in böcker för mindre dumheter än det här så jag hoppas att de gör det.

Paul Frigyes svarar att han kommer att undersöka de nya bevisen och komma ut med en rättelse om det skulle visa sig att saker i boken är felaktiga. Det är en förklaring Guillou inte anser är tillräcklig.

– En rättelse? Det här är ju bokens slutkläm, det här är slutsummeringen av hur jag är som person. Det går inte att fixa det med en rättelse.

Efter sändningen fortsatte Guillou att håna Frigyes. Enligt programledaren Alexander Norén bad Guillou om att få signerad bok.

"Guillou vill att bok om Guillou dras in. Bad sen om signerat ex efter mötet imorse: "det kan bli en raritet", skriver Norén på Twitter och publicerar en bild.

Jan Guillou om boken

"Det är en väldigt kluven bok på det sättet att jag å ena sidan byggs upp som en storhet som jag inte ens själv i mina mest optimistiska stunder skulle vilja göra anspråk på. Å andra sidan framställs jag som en notorisk lögnare och det är inte bra att vara notorisk lögnare vare sig i mitt yrke eller andras".

Andra böcker som har återkallats

Det finns flera fall om böcker som återkallats de senaste åren. Oftast handlar det om tekniska fel som att sidorna är felplacerade eller att flera ord är felstavade. Men ibland handlar det även om rena sakfel.

– Att det blir fel kan handla om en ökad utgivningstakt som sätter press på förlagen. Slarv. Och att faktagranskare får dåligt betalt, vilket bara motsvarar någon dags arbete, säger Carina Jönsson, chefredaktör för Svensk bokhandel.

År 2008 återkallade Norstedts "Sigrid och Isaak" på grund av omslagsbilden som var en teckning signerad Isaak Grünewald. Problemet var att konstnärens son Björn inte gett sitt tillstånd till publiceringen.

Året innan återkallades hela upplagan av Liza Marklunds "Nobels testamente". Anledningen var att den innehöll flera korrekturfel, bland annat var terrornätverket al-Qaida felstavat. Felen uppgavs kosta förlaget ett antal hundra tusen kronor.

Förra året återkallades Herman Lindqvist bok "Mitt i allt" på grund av faktafel. Det var ett felaktigt utpekande om nazistiska kopplingar som fick Albert Bonniers förlag att tillfälligt stoppa boken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.