Ola Rosling och hustrun Anna talade om professorns sista verk i TV4 Nyhetsmorgon. Foto: TV4Ola Rosling och hustrun Anna talade om professorns sista verk i TV4 Nyhetsmorgon. Foto: TV4
Ola Rosling och hustrun Anna talade om professorns sista verk i TV4 Nyhetsmorgon. Foto: TV4
Hans Rosling med hustrun Agneta. Foto: JULIA DANSARIEHans Rosling med hustrun Agneta. Foto: JULIA DANSARIE
Hans Rosling med hustrun Agneta. Foto: JULIA DANSARIE

Boken Hans Rosling skrev på ända in i döden

Publicerad

Professorn Hans Rosling skrev på en ny bok ända fram till sin död.

Sonen och sonhustrun deltog i projektet och nu är boken "Factfulness" klar.

– Hans var helt inne på att lösa problem, inte beskriva dem bara, säger sonen Ola Rosling i TV4 Nyhetsmorgon.

Den folkkäre professorn Hans Rosling avled i februari 2017 efter en längre tids kamp mot cancer i bukspottskörteln.

Han var dock verksam ända in i döden med ett nytt bokprojekt och i stiftelsen Gapminded som arbetar med att göra statistik om om miljö, ekonomi och sociala frågor lättbegriplig.

 

LÄS MER: Professor Hans Rosling död

"Boken är min sista strid"

Hans Rosling skrev boken ihop med sonen Ola Rosling och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund.

Bokens titel är "Factfulness" och bygger på att Hans Rosling och medförfattarna försöker reda ut de globala missuppfattningar som finns, exempelvis den om att världsbefolkningen ökar okontrollerat.

Hans Rosling avled i februari 2017. Hans arbete blev känt över hela världen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/ TT / TT NYHETSBYRÅN

"Denna bok är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att förändra människors sätt att tänka," skrev Hans Rosling själv i ett förord.

Undertiteln till "Factfulness" lyder: Tio knep som hjälper dig att förstå världen.

 

LÄS MER: Bill Gates hyllar Hans Roslings bok

Hans Rosling ville i sitt sista bokprojekt visa varför vi vi ständigt missförstår världens utveckling, och vad vi kan göra för att rätta till våra missuppfattningar.

Med utgångspunkt i tio misstag vår hjärna förklaras hur vi kan bryta med våra tankefel och förstå världen bättre.

Var inriktad på problemlösning

– Det är så otroligt handlingsinriktat att lösa det här problemet, och Hans var helt inne på att lösa problem, inte bara beskriva dem, säger sonen Ola Rosling i TV4 Nyhetsmorgon på påskdagen.

Han fortsätter:

– Precis som min mamma sa: till sist går det ju att förstås vad han sa.

Ola Roslings hustru Anna Rosling Rönnlund, som också står bakom bakom boken, tillägger:

– Det viktiga är att det här inte är tänkt som en teoretisk, akademisk och svår bok, utan vi har försökt skriva en praktisk handbok så att man kan tänka mer som Hans och Gapminded.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag