Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bok om Holmér dras tillbaka efter faktafel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hans Holmér.
Foto: Jörgen Hildebrandt

Ett faktafel gör att Norstedts med omedelbar verkan drar in hela upplagan av den nyutkomna boken "Förbannelsen" om Palme-utredaren Hans Holmér.

– Jag tar på mig hela ansvaret, säger författaren Ann-Marie Åsheden till TT.

I boken påstås att poliserna Walter Kegö och Jan Barrling dömdes i hovrätten för oegentligheter i det spaningsarbete som bedrevs på Holmérs uppdrag. Men i själva verket frikändes de i tingsrätten och saken prövades inte ens av hovrätten.

– Jag är djupt olycklig över att jag har slarvat och att de har drabbats av en felaktig formulering. Jag skäms över detta för jag brukar vara jättenoga, säger Åsheden.

Svårt att hitta

Åsheden förklarar att uppgiften kommer från granskningskommissionens betänkande från 1999. Flera andra personer som stod åtalade i samma veva, däribland Ebbe Carlsson, dömdes i hovrätten och det är där Åsheden missar att påpeka att detta inte gällde Kegö och Barrling.

– Det är inte lätt för en faktagranskare, inte ens jurist, att hitta det här, säger hon.

Bygger på hemliga möten

Via sin hemsida beklagar även förlaget att felet, trots faktagranskningar, kommit i tryck. Åsheden betonar att det inte funnits någon avsikt bakom felskrivningen och hon har nu skrivit ett brev till polismännen och bett om ursäkt.

Boken bygger på de många hemliga möten som Åsheden hade med Holmér då hon arbetade som journalist på Dagens Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.