Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bok avslöjar sektens mörkaste hemligheter

Den ökända smisksekten existerar fortfarande.

Hans Scheike och hans kvinnor, som dömts till fängelse för sexbrott, säljer egna smiskfilmer än i dag - och nu kommer en bok med nya avslöjanden om sekten.

- Det jag fått veta var värre än jag någonsin kunnat ana, säger författaren Magnus Utvik.

Smisk- och sexkollektivet i Kopparberg blev en av 1980-talets största skandaler i Sverige. Sektledaren Hans Scheike och en grupp kvinnor ägnade sig åt "smiskterapi". Till en början var det bara vuxna kvinnor som smiskades på stjärten, men efter en tid flyttade också barn in.

Det slutade med fängelsedomar för Scheike och tre av kvinnorna - och gruppen försvann från rubrikerna.

I dagarna kommer författaren Magnus Utvik ut med boken "Tuktad till frihet". Han avslöjar nya detaljer om hur barn lurades in i gruppen, som fortfarande är aktiv.

"Jag vill ha upprättelse"

- Många skojar om Scheike och målar upp en bild av honom som en harmlös man som gillar att piska kvinnor, en skäggig gubbe med ett björkris i näven. Verkligheten är långt vidrigare, säger Magnus Utvik.

- De barn som levde med sekten, de har men av det än i dag, 26 år senare, säger han.

Magnus Utvik har besökt Bågengården utanför Kopparberg, där Hans Scheike, 89, bor med två av sina kvinnor: Agneta Ogebratt, 64, och Brita Sylvan, 70. Kollektivet förespråkar fortfarande smisk. De har spelat in ett 80-tal smiskfilmer i vacker natur med mattpiskare, björkris och rotting - och även deltagit på erotikmässor.

Författaren har också träffat barn som blev deras offer. Jessica, i dag 38, var 13 år när hon tillbringade en sommar på Scheikes gård. Hon utsattes för dagliga övergrepp i sex veckor tills hon till slut lyckades fly. Hela hennes liv har präglats av upplevelserna och hon lider i dag av panikångest.

- Jag vill ha upprättelse. Folk förstår fortfarande inte vad de där människorna sysslar med, de tror att de håller på med helt harmlösa saker, säger Jessica.

Pernilla, 36, beskriver i boken hur hon drogs in i Scheikes värld långt efter det att sekten avslöjades och flera år efter det att de dömda medlemmarna avtjänat sina fängelsestraff. Hon var en psykisk instabil 19-åring när hon 1997 på eget initiativ kontaktade Hans Scheike. Hon hade fastnat för ett tv-inslag där det framgick att han smiskade kvinnor.

"Han är kvinnornas guru"

Pernilla utvecklade ett beroende och återvände många gånger till Hans Scheike för att få smiskterapi, senast 2012. Hon anser att det handlar om en sekt.

- Allt går ut på att tillfredsställa Hans och hans behov. Och han är ofelbar. Kvinnornas guru, säger Pernilla i boken.

Expressen har varit i kontakt med Hans Scheike, Agneta Ogebratt och Britta Sylvan för en intervju. Samtliga har avböjt.


Anna-Maria Stawreberg

redaktionen@expressen.se

Avslöjanden i boken "Tuktad till frihet" av författaren Magnus Utvik

Smisksekten under ledning av Hans Scheike finns fortfarande i Kopparberg där ledaren lever med två av sina kvinnor.

Kollektivet producerar smiskfilmer och får besök av intresserade människor.

Sektens medlemmar, som dömts till fängelse för sexbrott, anser att de utsatts för justitiemord.

Kvinnor, som drogs in i sekten som barn, berättar att de haft psykiska problem hela livet efter övergreppen.

En kvinna berättar att hon utvecklade ett beroende sedan hon kontaktat Scheike som 19-åring. Hon återvände regelbundet för att få smisk, senast 2012.

Smisk- och sexsekten

Hans Scheike använde vad han själv kallade "risterapi" och samlade ett antal smiskintresserade kvinnor omkring sig i ett kollektiv.

Han blev riksbekant 1988 när tre barn rymde från hans "sommarläger" i Bergslagen. Polisen larmades och det medierna kallade "sexsekten" hamnade i rubrikerna.

Scheike och tre kvinnor dömdes för sexuella övergrepp mot barn. Han dömdes till sex års fängelse och avtjänade halva straffet. Kvinnorna fick upp till 18 månaders fängelse.

Efter frigivningen producerar Scheike och två kvinnor smiskfilmer på sin gård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.