Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bögar vill ha bort frisbeegolfbana

KRIG I SLOTTSSKOGEN. Staffan Holm och Johannes Tjernberg besöker ofta den nya frisbeegolfbanan och tycker att man ska samsas om platsen.
GÖTEBORG. Bögar och frisbeegolfspelare slåss om Bragebacken i Slottsskogen. Platsen är sedan länge en träffpunkt för bögar, och banan som nyligen flyttats dit inkräktar på fristaden.

FAKTA

Cruising
Ordet används i dagligt tal om homosexuella som möts på särskilda platser för att stifta bekantskap med varandra på olika sätt.
Bragebacken i Slottsskogen är sedan 150 år tillbaka känd som "bögarnas tillhåll".

- Vi kan inte se det som något annat än illvilja. Kommunen vill ha bort bögarna, säger en person som har kännedom om verksamheten som i folkmun kallas "cruising". Det är efter att kommunen i somras flyttade banan till Bragebacken som konflikten blossat upp. Finns ingen organisation - Slottsskogen är stor, och de homosexuella är också skattebetalare, säger GT:s kontakt och påpekar att alla tidigare kontaktplatser i centrum är försvunna. Banan flyttades för att det passerade för mycket folk där den låg tidigare. - Vi borde kanske ha skaffat oss mer kunskap om det här tidigare, men det är svårt eftersom det inte finns någon organisation bland bögarna på platsen, säger Carina Krantz Rönnqvist, chef för området på park- och naturförvaltningen.

Banan tillhör allmänheten

Staffan Holm och Johannes Tjernberg spelar ofta frisbeegolf i Bragebacken och tycker inte banan ska flyttas. - Den tillhör allmänheten. Visst stöter man på män här men det är inget problem, säger Staffan Holm. Killarna kan dock förstå om bögarna helst vill vara för sig själva. Viss skadegörelse på banans korgar har förekommit men det finns inga bevis för att den skulle ha åstadkommits av bögar. I nuläget finns inga planer på att flytta banan. Villig att agera medlare - Folk ska kunna samsas om parken, säger Carina Kratz Rönnqvist men hon är villig att agera medlare om intressekonflikten visar sig vara stor. Fejden i Slottsskogen kommer att tas upp i "Böglobbyn", ett nytt "bögmagasin" i SVT i höst. Programledare är journalisten Olle Palmlöf och Sverker Åström, pensionerad diplomat som "kom ut" 2003.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.