Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boforsaffären: Utredare kräver nya förhör

Boforsaffären rullar vidare - 20 år efter att mutorna och den illegala vapenexporten först avslöjades.
- Den italienska mellanmannen Ottavio Quattrocchi och indiska kongresspartiets ledare Sonia Gandhi måste förhöras, säger utredaren Sten Lindström till tidningen Asian Age.
1989 förlorade premiärminister Rajiv Gandhi makten i Indien. En anledning var att han påstods ha tagit emot mutor av svenska AB Bofors i samband med vapenaffärer länderna emellan. Vad som är sant eller inte i skandalen är än i dag inte klarlagt. Nu menar Sten Lindström, kriminalkommissarie vid ekobrottsmyndigheten i Stockholm, att det krävs vittnesmål från Rajiv Gandhis änka Sonia Gandhi för att ta reda på vad som hände med de 1,3 miljarder dollar som Bofors ska ha utbetalat i mutor. "Quattrocchi måste undersökas" - Jag har tidigare sagt att sanningen ska komma fram en dag. Ottavio Quattrocchi, den italienska mellanhanden, måste undersökas. Sonia Gandhi måste förhöras. Allt annat är detaljer, menar Lindström. Enligt svensken fick ekobrottsmyndigheten i Sverige redan 1997 information om att Quattrocchi var en mottagarna av pengarna. Interpol hävdar att det handlar om 7,1 miljoner kronor. Indiska kongresspartiets taleskvinna Ambika Soni tog lätt på Sten Lindström utspel i Asian Age: - Rajiv Gandhi har blivit frikänd av Delhis högsta domstol. Menar Asian Age att det är fel? frågade hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.