Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boende på Gotland uppmanas vara inne

50 hushåll kan evakueras - beslut kommer att fattas under lördagsmorgonen.Foto: Pontus Altin
Helikoptrar hämtar vatten för att släcka branden.Foto: PONTUS ALTIN
Helikopter med vatten i luften.Foto: PONTUS ALTIN
Vinden har vänt - och blåser i riktning mot bebyggelse på Gotland.Foto: Pontus Altin
Boende uppmanas att hålla sig inomhus.Foto: Karl Melander / Tt / TT NYHETSBYRÅN
75 gotlänningar och tre vattenbombande helikoptrar kämpar för att hålla branden tillbaka.Foto: Pontus Altin
Helikopter med vatten.Foto: Karl Melander/Tt
Region Gotland kommer att hålla en presskonferens vid klockan 13 på lördagseftermiddagen.Foto: Karl Melander/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Ytterligare resurser kan komma att sättas in under dagen.Foto: Karl Melander/Tt / TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Vid 21-tiden meddelar krisledningen på Gotland att skogsbranden nu är under kontroll.

– Med nuvarande läge har vi kontroll på det med det väderläge som det är, säger Pontus Martelleur på krisledningen på Gotland till P4 Gotland.

Samtliga boende uppmanades tidigare att hålla sig inomhus med stängda dörrar och avstängd ventilation, men uppmaningen har dragits tillbaka under lördagskvällen.

Gotlandspolisen meddelade vid en presskonferens under dagen att en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats.

Under natten mot lördag har en stor apparat – 75 personer från räddningstjänsten, hemvärnet och olika åkerier - kämpat för att hindra storbranden på Gotland från att vidare sprida sig större än de 1000x1500 meter som brann under fredagskvällen.

– Vi har med fotfolk försökt att hålla flankerna intakta så att det inte sprider sig. Det har vi lyckats med, säger Dick Svennefelt, tjänsteman i beredskap och räddningschef på Gotland.

Under lördagseftermiddagen befinner sig mellan 75 och 100 personer i brandområdet och bekämpar branden. Tre helikoptrar fortsätter att vattenbomba området och vattenbombningarna koncentreras till det nordvästra brandområdet. Det ska röra sig om två mindre områden där branden inte är under kontroll. Helikoptrarna, två civila och en från försvaret, ska fortsätta vattenbomba området så länge det är ljust.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, beslutade under fredagen att skicka en skogsbrandsdepå i förebyggande syfte. Ytterligare en till depå skickades under lördagseftermiddagen efter en förfrågan från räddningstjänsten. Den andra skogsbrandsdepån beräknas anlända till Gotland vid 23-tiden på lördagskvällen.

Gotlandspolisen meddelade vid eftermiddagens presskonferens att en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats och att polismyndigheten är i särskild händelse.

– Vi kan inte utesluta att det här inte har orsakats av en människa, säger Fredrik Persson på polisen till P4 Gotland.

Vänge Kyrkby på Gotland kan evakueras

Ett orosmoln dök upp under fredagskvällen. Vinden vände - i riktning mot bebyggelse.

Klockan 02 i natt meddelade räddningsledaren att en evakuering av Vänge kyrkby, som ligger nordväst om brandområdet, kunde bli aktuell. Vid 10-tiden på lördagen fattade räddningsledningen på Gotland beslut om att tills vidare avvakta med evakuering.

– Just nu är beslutet att vi inte evakuerar de närmaste timmarna, säger räddningschef Dick Svennefelt till P4 Gotland.

Han säger att spridningsrisken för närvarande bedöms vara låg men understryker att beslutet kan komma att ändras.

– Det är vädret som styr oss helt och hållet.

Beslutet att inte genomföra en evakuering togs efter att överflygningar gjorts i området under morgonen. Det skriver region Gotland i ett pressmeddelande. Ytterligare en överflygning i det drabbade området gjordes vid 12-tiden. Under lördagseftermiddagen anländer ytterligare utrustning från Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

Vid en presskonferens meddelar räddningsledningen och polisen på Gotland att det inte är aktuellt med någon evakuering i nuläget.

– Just nu är vi trygga med att man kan finnas kvar hemma i sin bostad. Det gäller fortfarande att stänga in sig, stänga av ventilation och hålla fönster stängda, säger räddningschef Dick Svennefelt.

Räddningsledningen har tagit fram en plan för om vinden skulle öka i kraft, men menar att de börjar få branden under kontroll.

Branden härjar i närheten av Vänge kyrkby, i centrala delarna av Gotland.

Funderar på att lämna

Expressens reporter på plats, Gustav Sveidquist, berättar i Expressen tv att det fortfarande finns en oro bland de boende i området. Han berättar även att det fortfarande pyr från marken i det område där de inte längre brinner och att det ligger en grå dimma ungefär en meter ovanför marken.

Frida Brunner, som bor på en bondgård med sin sambo i byn, funderar på att lämna området av hälsoskäl.

– Vi har många vänner som har skickat väldigt många hälsningar om att vi får komma till dem, men mina föräldrar bor i Visby så vi kan åka dit också, säger hon till TT.

Hon har ännu inte börjat packa sin väska, men planerar att göra det inför en eventuell evakuering.

– Det är väl klart att man känner sig orolig inför en evakuering, och vad det innebär, säger hon.

Röda korset på Gotland är beredda för en eventuell evakuering, skriver Sveriges Radio. Runt 500-600 frivilliga är beredda att bistå boende i det drabbade området.

Här är SMHI:s varning för bränder i landet.

"Säkerhetstänket är bra"

Frilansfotografen Pontus Altin, som är på uppdrag i området för Expressen, rapporterar på lördagsmorgonen att det är kraftig rökutveckling.

Hur är säkerheten på plats?

– Säkerhetstänket är bra, det är avspärrat flera kilometer från brandhärden, där får inga obehöriga komma in.

Räddningstjänsten kommer fortsätta att arbeta utan att dra ner på personalstyrkan.

– Vi kommer inte att minska på personalstyrkan där ute, säger Dick Svennefelt.

– Läget är stabilt. Vi har omringat området och slagit ner de värsta heta områdena i området så nu går vi in och börjar släcka rent fysiskt, säger Dick Svennefelt vid 17.45-tiden på lördagseftermiddagen.

Enligt honom har räddningstjänsten tillräckligt med resurser på plats efter att de har fått MSB:s skogsbrandsdepå under dagen.

– Det är ett bra tillskott, vi hoppas depån blir kvar på Gotland efter det här, säger Dick Svennefelt.

Under kvällen kommer räddningstjänsten besluta om ifall den andra skogsbrandsdepån som har skickats ska lastas och föras över till Gotland.

Bröt ut vid lunchtid på fredagen

Sveriges Radio har gått ut med ett viktigt meddelande där räddningsledaren uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus.

Meddelandet lyder:

"Det brinner i skog och mark med kraftig rökutveckling som följd.

Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation."

Branden bröt ut vid lunchtid på fredagen. En privatperson larmade räddningstjänsten efter att ha upptäckt brand i gräset, och när brandmän anlände till platsen brann redan 20 kvadratmeter.

Enligt SMHI rådet det brandfara längs med i stort sett hela Östersjökusten och i Dalarna och Värmland.

Marianne Pettersson bor 500 meter från brandområdet, för Sveriges Radio berättar hon om situationen:

– Röken blåser rakt mot mig nu, det vände i går kväll klockan halv tolv. När jag precis hade somnat ringde den ena brandvarnaren och sen ringde den andra också. Det är alltså så pass rökigt inne hos mig.

– Det är tre helikoptrar här över mig som håller på och vattenbombar, säger Marianne.

Under presskonferensen meddelades att det kommer dröja ytterligare några dygn innan branden är helt släckt. Dick Svennefelt säger i Expressen tv att de svaga vindarna och den luftfuktighet som uppstår när dagstemperaturen sjunker i kväll borde gynna släckningsarbetet.

Vid 21-tiden meddelar krisledningen på Gotland att skogsbranden nu är under kontroll.

– Med nuvarande läge har vi kontroll på det med det väderläge som det är, säger Pontus Martelleur på krisledningen på Gotland till P4 Gotland.

Samtliga boende uppmanades tidigare att hålla sig inomhus med stängda dörrar och avstängd ventilation, men uppmaningen har dragits tillbaka under lördagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.