Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boende kritiska mot nya studentbostäder

Gärdet i Stockholm, där 400 nya studentbostäder ska byggas.Foto: Cornelia Nordström
Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Regeringen sa i går ja till 400 studentbostäder på Gärdet i Stockholm.

Nu reagerar grannarna – de som först överklagade till länsstyrelsen och fick rätt – över beslutet.

De känner sig överkörda.

I går sa regeringen ja till detaljplanen om 400 nya bostäder i kvarteret Väbeln 3 på Studentbacken på Gärdet i Stockholm

Beslutet innebar att regeringen går på Stockholms stads linje.

LÄS MER: Regeringen: Ja till 400 nya bostäder

Länsstyrelsen beslut att upphäva detaljplanen med bedömningen att bygget skulle skada riksintresset Nationalstadsparken gäller därmed inte längre.

En ökad belastning

Rolf Berndtson, ordförande i Brf Gärdesbacken och granne till studentbostäderna, var en av de som överklagade stadens detaljplan till länsstyrelsen.

Anledningen han uppgav var dels naturvärdena, dels en ökad belastning på området samt att påbyggnaden skulle skymma solen på Studentbacken.

– Jag tycker det är märkligt eftersom länsstyrelsen hade många argument när de avslog det, bland annat att man förstör den viktigaste delen av Nationalstadsparken, nämligen getingmidjan, säger Berndtson till StockholmDirekt.

Vad bostadsrättsföreningen kommer göra nu vet han inte.

– Vi måste titta på vad det här innebär, sen får vi se om det är värt och möjligt att gå vidare, förklarar Berndtson.

Noggrann genomgång gjordes

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) säger till Östermalmsnytt att en noggrann genomgång har gjorts innan beslutet fattades;

– Det är en om- och tillbyggnad av befintligt byggnadsområde och då anser vi det rimligt att bygga i det läget. Sluttningen ner mot Lidingövägen är inte ett område i sig med starka naturvärden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.