Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boende i Östersund uppmanas koka dricksvattnet

Boende i Östersund uppmanas koka dricksvattnet, skriver kommunen på sin hemsida. Foto: 717 17
Uppmaningen att koka kranvattnet innan man dricker det eller använder det till matlagning gäller alla som är anslutna till det kommunala vattnet i Östersund stad, Brunflo och Frösö tätorter, Lugnvik, Byskogen, Sånghusvallen och Annersia från Vallsundsbron till Orrviken. Foto: 717 17

Boende i Östersund uppmanas koka dricksvattnet, skriver kommunen på sin hemsida. 

Detta då det finns tecken på att det kan vara förorenat av e-colibakterier.

Bakterien hittades i samband med att ett arbete utfördes i en vattenreservoar. 

– Det var efter en rutinkontroll den hittades, säger Lars-Åke Wallin, säkerhetssamordnare vid Östersunds kommun, till ÖP. 

Uppmaningen att koka kranvattnet innan man dricker det eller använder det till matlagning gäller alla som är anslutna till det kommunala vattnet i Östersund stad, Brunflo och Frösö tätorter, Lugnvik, Byskogen, Sånghusvallen och Annersia från Vallsundsbron till Orrviken.

Det skriver kommunen på sin hemsida. 

Enligt ÖP berörs 55 000 kunder inom Östersunds kommun och delar av Krokoms kommun. 

Bakterien hittades vid rutinkontroll

Det finns tecken på att vattnet kan vara förorenat av en misstänkt e-colibakterie – en tarmbakterie som kan orsaka magsjuka. Det var i samband med att ett arbete utfördes vid en vattenreservoar som bakterien hittades.

– Det är ett vattenprov på ett ställe som man hittat bakterien på och nu ska man ta prov på flera ställen, säger säkerhetssamordnaren Lars-Åke Wallin till tidningen. 

Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersund, säger till ÖP att kommunen bland annat informerat äldreboenden och andra verksamheter som är beroende av dricksvatten. 

– Vi har gått ut med ett myndighetsmeddelande för att informera allmänheten. Nu sprider vi informationen på alla sätt vi kan, säger Anders Wennerberg till tidningen. 

Vattnet testas – svar väntas på torsdagen

Kommunen skriver på sin hemsida: 

”Uppmaningen att koka dricksvattnet kommer att vara kvar tills det har tagits två omgångar godkända vattenprov. Idag, onsdag, har nya prov tagits, och sent på torsdag kommer preliminära svar på dessa prov.”