Boende flydde staden i båtar: ”Det är extremt”

Bränderna har lämnat förödelse efter sig i Italien, Grekland och Turkiet
Sent på onsdagsnatten tvingades hundratals boende i staden Millas i sydvästra Turkiet att evakueras när en massiv markbrand nådde kolkraftverket Kemerkoy.
Foto: EMRE TAZEGUL / AP TT NYHETSBYRÅN
Boende blev därefter upphämtade av kustbevakningens båtar från hamnen Oren.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Boende fick därefter fly området samtidigt som evakueringslarmet ljöd
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Skogsbrand i orten Bodrum.
Foto: EMRE TAZEGUL / AP TT NYHETSBYRÅN

Värmeböljan i södra Europa har orsaka massiva markbränder i Turkiet. 

Under natten till torsdagen nådde lågorna ett värmekraftverk i staden Millas där tusentals ton kol förvarades.

Hundratals boende fick evakueras med båtar för att undkomma bränderna, rapporterar TT.

Skogsbränderna fortsätter att härja i Turkiet där minst åtta personer har dött. På flera håll i landet har temperaturerna stigit till över 40 grader, något som försvårat räddningsarbetet kraftigt.

Sent på onsdagsnatten tvingades hundratals boende i staden Millas i sydvästra Turkiet att evakueras när en massiv markbrand nådde kolkraftverket Kemerkoy. Enligt stadens borgmästare ska lågorna nått hela vägen in i anläggningen. 

Boende fick därefter fly området samtidigt som evakueringslarmet ljöd. De blev därefter upphämtade av kustbevakningens båtar från hamnen Oren, rapporterar TT. 

Enligt Myndigheterna ska det inte längre finnas några farliga eller explosiva ämnen kvar i kraftverket. Men trots det finns det tusentals ton kol kvar i anläggningen. 

Skogsbränderna som nu rasat i över en vecka beskrivs som de värsta som drabbat landet på flera generationer. Totalt har tusentals människor fått evakuerats när omkring 180 olika bränder ödelagt stora markområden i landet.  

”Under natten körde jag ut 400 kebabrullar, 400 mackor och drickor till brandmännen i bergen”, säger Levent Pandir, 47, som driver ett hotell på turistorten Bodrum i Turkiet.
Foto: Privat / Privat
Levent Pandir (närmast kameran) hjälper räddningstjänsten med brandslangarna.
Foto: Privat / Privat
Foto: Privat / Privat

Levent, 47: ”Under natten körde jag ut 400 kebabrullar”

På turistorten Bodrum i Turkiet har flera bränder rasat sedan i fredags. Levent Pandir driver ett hotell på orten och såg på nära håll hur bränderna kom allt närmare. Han är också en av hundratals volontärer som valt att bistå i släckningsarbetet i Bodrum.

Levent kör bland annat ut förnödenheter till de brandhärjade områdena. Det kan vara allt ifrån kläder, mediciner, mat och dryck till personal och boende. 

– Det är många som varit med och hjälpt till, jag har själv varit uppe i bergen att hjälpa räddningstjänsten med brandslangen för att de ska gå fortare, säger han.

– Under natten körde jag ut 400 kebabrullar, 400 mackor och drickor till brandmännen i bergen.

I Bodrum har den lokala räddningstjänsten lyckats trycka tillbaka bränderna i veckan. Bränderna har i stället rört sig österut. Samtidigt är det fortsatt höga temperaturer och extremt torrt i marken, berättar Levent Pandir.  

– Det är varmt 24 timmar om dagen, det vet jag inte om jag upplevt förut. Visst man har varit med om varma nätter, men det här är lite extremt. 

– Livet rullar på någorlunda i Bodrum och branden har nu rört sig mer österut. Det brinner fortfarande men inte i samma skala. 

Bränderna i Europa fortsätter – Sverige skickar plan till Grekland

De svåra bränderna i värmeböljans Sydeuropa fortsätter att rasa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.