Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boel Godner varnar för parallella system

Boel Godner, S, kommunalråd i Södertälje.
I migrationsöverenskommelsen hösten 2015 kom regeringen och allianspartierna överens om att alla kommuner blir skyldiga att ta emot nyanlända med permanent uppehållstillstånd. Foto: Mikael Sjöberg

Ekerö kommun har sagt nej till att ta emot flyktingar - och säger att bostäder saknas.

Det får Boel Godner, S, kommunalråd i Södertälje, att ilskna till i en debatt i Expressen TV.

Hon varnar för att nyanlända kan hamna i parallella system med "svarta hyreskaruseller".

– Sveriges kommuner behöver fatta ganska tuffa beslut för att ordna bostäder för nyanlända, säger hon.

Kommunernas mottagande av nyanlända

Bosättningslagen gäller från 1 mars 2016 och innebär att alla kommuner ska hjälpa till att ta emot flyktingar. Varje kommun har en kvot att leva upp till. Lagen är tvingande men det finns inga sanktioner.

I år ska 21 072 nyanlända med permanent uppehållstillstånd anvisas till landets kommuner. Nästa år stiger den totalsiffran till 30 600, enligt tidigare regeringsbeslut.

Kommuner som enligt Migrationsverkets statistik för 2015 tog emot flest respektive minst nyanlända i förhållande till befolkningsmängd.

Flest

Högsby 4,13 procent

Avesta 3,19 procent

Hylte 3,50 procent

Minst

Staffanstorp 0,07 procent

Vellinge 0,03 procent

Öckerö 0,01 procent

Källa: TT, Migrationsverket

I migrationsöverenskommelsen hösten 2015 kom regeringen och allianspartierna överens om att alla kommuner blir skyldiga att ta emot nyanlända med permanent uppehållstillstånd.

Men alla kommer inte ta emot sin kvot under 2016, trots den tvingande lagstiftningen, som saknar sanktioner.

En av kommunerna som sagt nej är Ekerö kommun.

På onsdagskvällen debatterade Adam Reuterskiöld, M, kommunalråd i Ekerö kommun, med Boel Godner, S, kommunalråd i Södertälje kommun.

Och det blev en stundtals het debatt mellan två parter med helt olika syn på frågan.

– Det här är personer som ska bo och leva i kommunerna, och då är bostad prioriteringen vi måste göra. Det är inte rimligt att personerna ska hamna på en madrass på golvet i en gymnastiksal, säger Adam Reuterskiöld, M, kommunalråd i Ekerö.

Varnar för "parallella system"

Södertälje, däremot, har tagit emot många nyanlända under många års tid. Nu väljer många eget boende, enligt ebo-lagen, i Södertälje.

Boel Godner, kommunalråd i Södertälje, är upprörd över att kommuner som Ekerö säger nej.

– Jag tycker att det är lite skamligt faktiskt, säger hon och utvecklar:

– Många andra kommuner anstränger sig till det yttersta, fattar jättetuffa beslut för att det är viktigt för Sverige. Flyktingarna kommer ändå och de behöver komma ut i landet och starta sina liv i Sverige.

Hon varnar för att parallella samhällen växer fram, när nyanlända i stället för anvisat boende i en kommun väljer eget boende, i fattiga områden, och riskerar att hamna i "svarta hyreskaruseller".

– I det ögonblicket, när man ser att det sker i Sverige, då bör Ekerö och andra kommuner som tycker att det är för tufft och för svårt ställa sig frågan om det inte är bättre att ta emot flyktingar från anläggningsboenden i stället för att de ska söka sig ut i parallella system, säger hon i debatten.

Kritiken mot lagen om eget boende, ebo, har länge varit hård från många håll, bland annat för att den bidrar till segregation. Migrationsminister Morgan Johansson, S, har tidigare flaggat för att han vill ändra lagen.

 

LÄS MER: Inför debatten - kommuner sätter stopp för nyanlända

 

Boel Godner: "Då ljuger man

Efter debatten utvecklade de båda kommunalråden sina tankar. Boel Godner, S, menar att kommuner behöver fatta tuffa och svåra beslut.

Hon välkomnar lösningar med exempelvis modulhus.

– Alla tillfälliga lösningar tror jag man måste se över i kommuner som sålt ut sin allmännytta, eller har väldigt lite kvar. Vissa kommuner köper faktiskt upp privata bostäder. Och de flesta kommuner har faktiskt en stor in- och utflyttning varje år, så det är klart att det blir bostäder lediga då och då. Säger man att det är fullt i en kommun konstant, då ljuger man.

Vill se enklare byggregler

Adam Reuterskiöld, Ekerö, säger att han är "djupt besviken på regeringen".

– Det största problemet är att vi inte har bostäder. I dagsläget har man bara infört en tvingande lagstiftning, det hjälper inte processen alls, säger han, och efterlyser enklare plan- och bygglovsregler.

Vad säger du om modulbostäder?

– Det kan vara ett sätt att hantera tillfälliga situationer. Men det här är människor som ska bo och leva här. Risken med tillfälliga modulbostäder är att de byggs på ett område, som blir segregerade områden där vi bygger bostäder för en typ av människor. I Ekerö bygger vi bostäder för alla.

Hela debatten går att se i Expressen TV.