Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boeings olycksplan ska åter testas – efter ett halvår

Här är olycksplanet som förbjuds runt om i världen
Boeings plan 737 Max ska börja simulatortestas.Foto: ELAINE THOMPSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter två krascher som kostade 356 människor livet har Boeings plan 737 Max haft flygförbud.

Men nu – efter knappt ett halvår – ska piloter simulatortesta olycksplanet.

Boeings flygplansmodell 737 MAX drabbades av flygförbud i mars sedan ett av planen kraschat i Etiopien på grund av ett mjukvaruproblem. Bara några månader tidigare hade ett plan av samma modell störtat i Indonesien av samma orsak. Sammanlagt 356 människor dog i olyckorna.

Att piloter nu i en simulator kan testa 737 Max ses som ett steg mot att häva flygförbudet – som slagit hårt mot både Boeing och flygbolag som Ryanair och Norwegian.

Flygförbud sedan i mars

Der storsäljande planet har haft flygförbud sedan i mars. Under det knappa halvår som gått sedan dess har ett intensivt arbete pågått med att försöka bringa ordning i det system som orsakade de två tragiska krascherna.

Nu cirkulerar uppgifter om att den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA ska vara beredd att låta vanliga piloter simulatortesta det omgjorda systemet. Fram till nu har systemet enbart prövats av testpiloter med väldigt stor erfarenhet.

Men FAA har, skriver nyhetsbyrån Reuters, även ombett flygbolag att ta handplocka piloter med bara kortare erfarenhet av att flyga Boeing 737 – och den senaste versionen av planet 737 Max.

Vill veta hur piloterna hanterar det nya 

På det sättet vill man se hur olika piloter hanterar de förändringar Boeing gjort. Dessutom kan man då förhoppningsvis utröna vilken träning som i ett senare läge behövs för att piloterna åter ska kunna flyga planet.

Norwegian, en stor användare av Boeing 737, ska dock inte att ha sina piloter i simulatortesterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.