Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boeing-plan i krasch på Kuba – över 100 döda

Över 100 personer ska ha befunnit sig ombord på planet. Foto: ADALBERTO ROQUE / AFP
Planet kraschade i Kubas huvudstad Havanna. Foto: Googlemaps
Olyckan inträffade på José Martis internationella flygplats. Foto: Googlemaps
Räddningsarbetare på platsen där flygplanet kraschat efter start. Foto: ANDREA RODRIGUEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett passagerarflygplan av modellen Boeing 737 har kraschat kort efter start vid flygplatsen i Kubas huvudstad Havanna.

Över 100 personer har bekräftats döda, rapporterar statliga medier. Tre personer ska ha överlevt, men de är enligt uppgifter svårt skadade.

Det var strax efter 12-tiden på fredagen som ett passagerarplan av modellen Boeing 737-200 kraschade. Detta skedde bara kort efter att planet hade lyft från flygplatsen José Martís nära huvudstaden Havanna, rapporterar statliga medier på Kuba. Olyckplatsen uppges vara i slutet av startbanan.

Planet var ett inrikesflyg på väg mot den kubanska staden Holguín, dryga 67 mil bort. 

https://twitter.com/cnnbrk/status/997527247669157894

Inga uppgifter om svenskar ombord

På planet befann sig 105 passagerare och nio personer anställda av flygbolaget, rapporterar Reuters. Av dessa är över 100 personer bekräftat döda, rapporterar flera internationella medier. Tre personer ska ha överlevt kraschen och vårdas nu på sjukhus, samtliga med allvarliga skador.

https://twitter.com/AP/status/997527860410814470

Strax innan klockan 01 natten mot lördag rapporterar Reuters med hänvisning till en kubansk statlig hemsida att fem av passagerarna var utländska medborgare, övriga var kubaner.

Mexikos regering uppger att mexikanska medborgare finns bland de döda. Bland annat var sex besättningsmedlemmar mexikaner.

– Det har inträffat en olycklig flygolycka. Nyheterna är inte särskilt lovande, det tycks vara ett högt antal offer, säger Kubas president Miguel Díaz-Canel, rapporterar TT.

https://twitter.com/Reuters/status/997611096352665606

Ett stort räddningsarbete inleddes på platsen, där räddningspersonalen enligt CNN:s reporter på plats under fredagen bekämpade en kraftig brand. Tjock svart rök syns stiga från platsen på flera bilder från området.

Vittne: ”Stort moln av rök”

Vrakdelar från flygplanet var utströtta över ett 2 mil stort område kring flygplatsen, enligt nyhetsbryrån Reuters vittnen på plats. 

Vittnet Gilberto Menendez, som driver en restaurang inte långt ifrån olycksplatsen i Boyeros, berättar för nyhetsbyrån att röken steg i ett tjockt moln över himlen. 

– Vi hörde en explosion och såg sedan ett stort moln av rök stiga uppåt, säger han. 

Sent under fredagskvällen finns ännu inga uppgifter om att någon eller några svenska medborgare ska ha befunnit sig ombord på planet. 

– I nuläget har vi inga uppgifter alls om svenskar inblandade. Vi har kontakt med svenska ambassaden på plats, som utreder det, säger Per Karlsson vid UD:s pressjour vid klockan 20 svensk tid.

Experten: Ovanligt med krasch vid start

 

 

Orsaken till flygkraschen är ännu inte fastställd. Flygexperten Jan Olsson säger att Boeing-modellen generellt är bland de säkraste flygplanen som finns och att en flygkrasch vid start blir särskilt illa eftersom planet då är fulltankat med bränsle.

– Det är alltid ett dåligt läge att krascha eftersom planet är fulltankad, och om brand utbryter blir det ett tämligen katastrofalt läge, och det tycks det ha blivit i det här fallet, säger Olsson. 

Enligt honom är det ovanligt med att flygplan kraschar i anslutning till start. 

– Det är lite ovanligare vid start och då är det Ofta förknippat med nån form av tekniskt misstag eller tekniskt fel.