"Jag har full förståelse för att Thomas Bodström befinner sig i USA med sin fru och sina barn", har socialdemokraternas partiledaren Mona Sahlin sagt om att hennes kollega åkt till USA innan hans ledighet godkänts. Foto: Robban Andersson
"Jag har full förståelse för att Thomas Bodström befinner sig i USA med sin fru och sina barn", har socialdemokraternas partiledaren Mona Sahlin sagt om att hennes kollega åkt till USA innan hans ledighet godkänts. Foto: Robban Andersson

Bodströms miljonklipp

Publicerad
Uppdaterad
Avancerad skatteplanering gör att Thomas Bodström inte behöver jobba på ett halvår under sin lyxresa i USA.
Expressen har granskat miljoninkomsterna från hans extraknäck och hittat 4,5 miljoner kronor som har samlats på hög i hans två bolag - samtidigt som S-politikern kvitterat ut full riksdagslön.
Thomas Bodström har haft högst frånvaro i riksdagen under de senaste fyra åren. I snitt har han inte varit närvarande vid hälften av omröstningarna.
Han har dock haft en rejäl lön från riksdagen. Förutom riksdagslönen på 54 000 kronor i månaden har han haft ett tillägg på 10 800 kronor per månad eftersom han varit ordförande i justitieutskottet.
Expressens granskning visar att Thomas Bodström uppenbarligen har ansett sig ha haft gott om tid för extraknäck vid sidan av riksdagsjobbet. I snitt har han arbetat drygt 50 timmar i månaden som brottmålsadvokat och han har fakturerat enligt gällande taxa för brottmålsadvokater med 1081 kronor per timme.
Sven-Erik Österberg, gruppledare för socialdemokraterna är kritisk mot att Bodström åkte innan han fått ledigheten godkänd. "Det är aldrig bra", säger han. Foto: Magnus JönssonI samband med rättegångar och polisutredningar har han inte ägnat sig åt politiskt arbete i pauser eller när han varit på resande fot. Därför har han också fakturerat domstolarna även för tidsspillan med drygt 1 000 kronor per timme. Under 21 granskade månader fakturerade han för 1 200 timmars arbete och 300 timmars "tidsspillan".

Extraknäck gav två miljoner

Utöver brottmålsuppdragen har han också anlitats som jurist av olika privatpersoner och skaffat sig ytterligare extrainkomster.
Advokatinkomsterna har han samlat i firman Advokat Thomas Bodström AB som han startade sommaren 2007. Det senaste bokslutet som lämnats in till Bolagsverket visar att extraknäcken som advokat gjort att han samlat ihop 1969000 kronor i bolagets kassakista.
Bara under de tolv månader som bokslutet handlar om fakturerade han 1,7 miljoner kronor för sina advokattjänster och efter att han plockat ut 800 000 kronor i lön blev vinsten 458 000 kronor bara under det senaste året.
Han har själv motiverat sin höga inkomst under 2009 - sammanlagt över två miljoner kronor - med att han behövde pengar till renoveringen av sommarhuset på gotländska Fårö.

Deckare har sålt bra

Thomas Bodström har ytterligare ett bolag - Oltumama - som tar hand om hans författarinkomster. Hans deckare har sålt bra och även genererat inkomster från försäljning av filmrättigheter.
En granskning av Oltumamas senaste bokslut visar att även det bolaget samlat vinster på hög inför framtiden och att det fanns tillgångar för 2,6 miljoner kronor enligt det senaste bokslutet i författarbolaget.
Det innebär att han samlat på sig 4,5 miljoner i de två bolagens kassakistor inför den sex månader långa lyxresan till USA. Han har tagit ut minimal föräldraledighet under de sex månaderna vilket innebär att hans inkomst från försäkringskassan bara kommer bli några tusenlappar per månad.

Skyddat inkomsterna

Bolagskonstruktionen innebär att han skyddat en stor del av inkomsterna från att beskattas med hög marginalskatt under de senaste åren och att han nu kan ta ut vinsten som lön även om han inte jobbar i USA - ett skolexempel på skatteplanering som gör att man kan ta långledigt om man har extrainkomster.
- Om man har en hög lön och ligger över brytpunkten för marginalskatt är det bättre att spara pengar i bolaget för att kunna plocka ut dem när man vill ta ett sabbatsår eller går i pension. Det är vanligt att göra som han gör och det är inte fel, säger Anders Andersson, chefredaktör för Driva Eget.
Thomas Bodström vägrade i går kommentera uppgifterna om att han skatteplanerat.
Istället lät han pressekreteraren Linda Romanus ringa upp Expressen.
- Den som påstår att han håller på att skatteplanera gör sig skyldig till förtal, hävdade Romanus.
Men att skatteplanera, vilket i praktiken betyder att man aktivt planerar för att betala låg skatt, behöver inte vara olagligt.
Linda Romanus säger att Bodström aldrig kommenterar påståenden "om konstiga saker".
- Det går rykten, men sådant kommenterar vi inte. Det gör vi aldrig.

"Talar inte om sitt privatliv"

Expressen ville också ställa frågor om hur Bodström har råd att vara borta med familjen i ett halvår och vad han ska göra om gruppledarna säger nej till ledighetsansökan.
Men enligt pressekreteraren är det frågor som rör hans familj:
- Det hör till den privata sfären, och Thomas pratar inte om sin familj och sitt privatliv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag