Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bodströms kritik mot Löfven: Fungerar inte

Expressen/Sifo: S-ledaren backar sex procentenheter – ”signifikant”.
Thomas Bodström i SVT-intervjun.Foto: SVT
En 25-årig man sköts till döds i Malmö på måndagskvällen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare justitieministern och stjärnadvokaten Thomas Bodström går nu till ny attack mot regeringens kriminalpolitik.

– Det handlar nästan mer om att låta värst. Det är en retorik som mer tillhör Trump än svenska, anständiga politiker, säger Bodström i en intervju med SVT.

Thomas Bodström var socialdemokratisk justitieminister mellan 2000 och 2006. Därefter återgick han till att arbeta som brottsmålsadvokat och driver i dag en framgångsrik advokatfirma i Stockholm.

Bodström har tidigare kritiserat regeringens uttalade ambition att klämma åt gängkriminella med hårdare straff.

– Vi kan inte låta rädslan styra, vi måste lyssna på de verkliga experterna. Att höja straffen leder bara till höjda kostnader, samtidigt som domstolar och kriminalvård ligger långt efter. Pengarna hade kunnat användas till exempelvis kvinnojourers stöd till brottsoffer och förebyggande insatser, sa Bodström exempelvis på Expressens scen i Almedalen i somras.

”Det är populistiskt”

I en intervju med SVT uttrycker den tidigare ministern sig i liknande ordalag. Han menar att regeringen är fullt medveten om det han själv hävdar, nämligen att vetenskap visar att strängare straff inte fungerar. 

– Det är populistiskt. Det här står alla partier för nu, även Socialdemokraterna. Man vet ju att det här inte hjälper.

Han kallar debatten om höjda straff för ”sorglig”. 

Reportern Johan Zachrisson Winberg tar upp att det kan betraktas som positivt att en rånare fängslas i fem år jämfört med två, då personen i fråga hålls borta från samhället längre.

– Ja, och risken ökar att den personen inte kommer kunna återanpassas till samhället efter fem år jämfört med om man får chansen efter två år om man har fått en vettig behandling under de två åren, kontrar den tidigare justitieministern.

Thomas Bodström är i intervjun tydlig med att han riktar kritiken mot de egna partivännerna. Han menar att advokater får en inblick i den kriminella världen och att våldsbrottslingarna inte bryr sig om hårdare straff – utan att de tvärtom inte ens har koll på straffskalorna.

Bodströms stöd till Löfven

I slutet av november sa Thomas Bodström till Expressen att han ställer sig bakom Stefan Löfvens ord i den kritiserade intervjun i Agenda, där statsministern bland annat vägrade dra paralleller mellan brottsligheten och migrationen.

– Det bästa Löfven har sagt om kriminalpolitiken. Han pratade om de verkliga orsakerna i stället för att efterlikna Moderaternas och SD:s förenklade bild om höga straff, sa Bodström och fortsatte:

– Det här var de verkliga orsakerna. Det handlar om dåliga skolor och dålig integration. För en gångs skull gick han verkligen till botten med det.

Man skjuten till döds i Malmö:

Polisen utreder händelsen som mord.