Foto: Mattias Forsberg
 Foto: Mattias Forsberg

Bodström vill sparka rikskrimchefen

Publicerad
Rikskriminalchefen Therese Mattsson bör bytas ut, anser förre justitieministern Thomas Bodström (S) - som själv var med och tillsatte henne.
Via sin blogg ger Thomas Bodström, ordförande i justitieutskottet, vad han tycker är konstruktiva förslag till regeringen för att få bukt med revirtänkandet inom polisen.
Bakgrunden till inlägget är att TV4 Nyheterna på onsdagen rapporterade att källor inom rikskriminalpolisen uppger att Stockholmspolisen medvetet saboterar utredningen av helikopterrånet genom att läcka hemliga uppgifter.
För att lösa kriget mellan polisorganisationerna föreslår Bodström bland annat att rikskriminalchefen Therese Mattsson ska sparkas till förmån för Carin Götblad, nuvarande länspolismästare i Stockholm. På så sätt gifter man ihop rikskrim och Stockholmspolisen, enligt honom.

Pehrson kritisk

Vidare anser Bodström att Säpo-chefen Anders Danielsson kan överta posten som länspolismästare. Och den som ersätter honom bör ha erfarenhet av Säpo för att inte bli bortkollrad av undercheferna.
Johan Pehrson, Folkpartiets rättspolitiske talesman, är kritisk till Bodströms utspel:
- Jag tycker att han, med sin position som ordförande i justitieutskottet, går lite långt när han offentligt recenserar polischefer på det här sättet och ger sig in i en utnämningskarusell, säger han till TT.
- Jag har synpunkter på svensk polis, det lovar jag. Och jag har synpunkter på en hel del av ledarskapet, det lovar jag också. Men jag kan också lova att jag inte recenserar eller förhandlar om tillsättning av polischefer via massmedier. Så jobbar man inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag