Foto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Bodström varnar nye S-ledaren

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt planerade en kupp mot Mona Sahlin - och förrådde henne i SVT:s Aktuellt.
Det hävdar förre justitieministern Thomas Bodström i sin kommande bok där han angriper den nye partiledaren på punkt efter punkt.
Samtidigt riktar exministern en varning till Juholt:
- Andra kommer att vilja ha revansch precis som Juholt själv ville.
Thomas Bodströms bok "Inifrån: makten, myglet, politiken" släpps först nästa vecka. Men Expressen kan redan i dag publicera nya utdrag ur boken.
Gång på gång attackerar Bodström den nye partiledaren Håkan Juholt.
Bodström hävdar till exempel att det som fällde Mona Sahlin var en välplanerad kupp, regisserad av just Håkan Juholt.

Dammluckorna öppnades

Kuppen skedde inför öppen ridå i SVT:s Aktuellt den 9 november förra året, hävdar Bodström.
Ungdomsförbundet SSU hade någon dag tidigare krävt att hela Socialdemokraternas partistyrelse skulle avgå efter det katastrofala valet i september.
I Aktuellt valde dåvarande riksdagsledamoten Håkan Juholt att ställa sig bakom kravet - ett uttalande som gjorde att dammluckorna i partiet öppnades.
Bara något dygn senare tvingades Sahlin ge efter för kravet - vilket upprörde flera partistyrelseledamöter.

Varnar

Thomas Bodström skriver i boken som ges ut av Norstedts förlag:
- När Håkan Juholt, en av Monas främsta kritiker, dök upp i Aktuellt visste jag att det var en kupp på gång.
I boken varnar Bodström samtidigt den nye partiledaren:
- En partiordförande från den ena stridande falangen innebär en stor risk. Andra kommer att vilja ha revansch precis som Juholt själv ville.
Bodström gör samtidigt tummen ned för den inriktning på politiken som Håkan Juholt står för:
- Problemet för Juholt är att det inte längre är 1970-tal, då andelen arbetare var dubbelt så hög som i dag.

Tidigare konflikter

Expressen har tidigare berättat om konflikten mellan Thomas Bodström och Håkan Juholt som grundlades redan 2009 då exministern accepterade uppdraget som styrelseledamot i den vinstdrivande friskolekoncernen Pysslingen.
- Jag utgår från att partiledningen förklarar för Thomas Bodström varför detta är så olämpligt, sade Juholt då.
Ett uttalande som gjorde Bodström rasande - och som enligt Expressens källor kostade honom en plats i partistyrelsen.
Håkan Juholt har hittills inte velat kommentera Thomas Bodströms kommande bok.
- Vi har ingenting att säga eftersom vi inte har sett boken själva, sade i går kväll Juholts pressekreterare Ann Wolgers.

Flyttar hem

Som Expressen tidigare kunnat berätta kritiseras även den avgående LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin i Bodströms bok. En annan partikamrat som ifrågasätts av Bodström är hans tidigare ministerkollega Morgan Johansson:
- För att vara med i samma parti har Morgan Johansson och jag haft anmärkningsvärt mycket olika uppfattningar, skriver Bodström.
Expressen lyckades under gårdagen inte nå Thomas Bodström för en kommentar. Han flyttar inom kort hem till Sverige efter åtta månader i USA.
Den 6 maj i år kommenterade Bodström sin kommande bok i Expressen.
- Jag har ingen position som jag behöver vara rädd att förlora, eftersom jag helt enkelt inte har någon position, sa han då.

"Slut som politiker"

Exministern ville då inte kommentera sin relation till Håkan Juholt, utan nöjde sig med att konstatera:
- Vad gäller Håkan Juholt som ny partiledare finns det förstås med i boken.
Samtidigt uppgav källor nära partiledaren att Thomas Bodström inte är aktuell för några nya uppdrag i partiet när han återvänder till Sverige.
- Bodström är slut som politiker, hävdar en källa nära Håkan Juholt.
Enligt Norstedts medverkar Thomas Bodström på en presskonferens i Stockholm nästa vecka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag