Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bodström: Tiggare ska ansöka om tillstånd

Tidigare justitieministern Thomas Bodström tycker inte att tiggeri ska vara olagligt, utan reglerat.
Foto: Cornelia Nordström
Precis som man ansöker om tillstånd för mycket annat menar Bodström att om man vill tigga ska man gå till länsstyrelsen och ansöka om det.
Foto: Tomas Leprince
Det pågår en högljudd debatt om huruvida tiggeri ska vara tillåtet eller inte.
Foto: Per Wissing

Det pågår en högljudd debatt i landet om huruvida tiggeri ska vara tillåtet.

Tidigare justitieminister Thomas Bodström menar att verksamheten borde vara tillåten - men belagd med tillstånd som reglerar när och var en person får tigga.

– Om du vill tigga får du gå till länsstyrelsen, skicka in ett papper som säger ”jag vill tigga” och så finns det vissa gator och vissa tider som man får ansöka om, säger Bodström i Mix Megapol.

Det växande antalet tiggare i Sverige har lett till en debatt om huruvida lagarna som berör tiggeri kan behöva omvärderas.

Flera politiska ställningstaganden har gjorts, där bland annat Moderaterna har föreslagit ett förbud mot "det organiserade tiggeriet" medan regeringen har meddelat att man genom en ny lag vill göra det lättare att avhysa tiggare.

Under Almedalsveckan i somras berättade tidigare justitieminister Thomas Bodström på Expressens scen att han vill att tiggeriet ska vara fortsatt tillåtet - men belagt med tillstånd.

På onsdagen utvecklade han resonemanget i en intervju med Gry Forssell och Anders Timell i Äntligen morgon i Mix Megapol.

– I stället för att kriminalisera så ska man göra tvärtom, man ska tillåta det – men det ska vara tillstånd för att tigga som med allting annat, säger den tidigare S-ministern och fortsätter:

Söka tillstånd på länsstyrelsen

– Om man har en restaurang måste man ha tillstånd, både för dans och alkoholutskänkning. Då får man kontroll på det, säger Thomas Bodström.

Bodström föreslår en tillståndsbaserad verksamhet som övervakas av länsstyrelsen, där vissa platser och tider upplåts för tiggande.

– Det är väldigt enkelt. Om du vill tigga får du gå till länsstyrelsen, skicka in ett papper som säger ”jag vill tigga” och så finns det vissa gator och vissa tider som man får ansöka om.

Han menar att kunskapen om hur proceduren går till skulle sprida sig "blixtsnabbt" bland de tiggande människorna. Hans tanke är att verksamheten anpassas så att det på länsstyrelsen finns handläggare tillgängliga som talar de språk som många av tiggarna har som modersmål.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.