Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bodström: Tiggare ska ansöka om tillstånd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tidigare justitieministern Thomas Bodström tycker inte att tiggeri ska vara olagligt, utan reglerat.
Foto: Cornelia Nordström
Precis som man ansöker om tillstånd för mycket annat menar Bodström att om man vill tigga ska man gå till länsstyrelsen och ansöka om det.
Foto: Tomas Leprince
Det pågår en högljudd debatt om huruvida tiggeri ska vara tillåtet eller inte.
Foto: Per Wissing

Det pågår en högljudd debatt i landet om huruvida tiggeri ska vara tillåtet.

Tidigare justitieminister Thomas Bodström menar att verksamheten borde vara tillåten - men belagd med tillstånd som reglerar när och var en person får tigga.

– Om du vill tigga får du gå till länsstyrelsen, skicka in ett papper som säger ”jag vill tigga” och så finns det vissa gator och vissa tider som man får ansöka om, säger Bodström i Mix Megapol.

Det växande antalet tiggare i Sverige har lett till en debatt om huruvida lagarna som berör tiggeri kan behöva omvärderas.

Flera politiska ställningstaganden har gjorts, där bland annat Moderaterna har föreslagit ett förbud mot "det organiserade tiggeriet" medan regeringen har meddelat att man genom en ny lag vill göra det lättare att avhysa tiggare.

Under Almedalsveckan i somras berättade tidigare justitieminister Thomas Bodström på Expressens scen att han vill att tiggeriet ska vara fortsatt tillåtet - men belagt med tillstånd.

På onsdagen utvecklade han resonemanget i en intervju med Gry Forssell och Anders Timell i Äntligen morgon i Mix Megapol.

– I stället för att kriminalisera så ska man göra tvärtom, man ska tillåta det – men det ska vara tillstånd för att tigga som med allting annat, säger den tidigare S-ministern och fortsätter:

Söka tillstånd på länsstyrelsen

– Om man har en restaurang måste man ha tillstånd, både för dans och alkoholutskänkning. Då får man kontroll på det, säger Thomas Bodström.

Bodström föreslår en tillståndsbaserad verksamhet som övervakas av länsstyrelsen, där vissa platser och tider upplåts för tiggande.

– Det är väldigt enkelt. Om du vill tigga får du gå till länsstyrelsen, skicka in ett papper som säger ”jag vill tigga” och så finns det vissa gator och vissa tider som man får ansöka om.

Han menar att kunskapen om hur proceduren går till skulle sprida sig "blixtsnabbt" bland de tiggande människorna. Hans tanke är att verksamheten anpassas så att det på länsstyrelsen finns handläggare tillgängliga som talar de språk som många av tiggarna har som modersmål.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.