Thomas Bodström i TV4:s morgonsoffa. Foto: TV4
Thomas Bodström i TV4:s morgonsoffa.  Foto: TV4

Bodström talar ut om skandalboken

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna som pekats ut som kuppmakarna bakom Mona Sahlins avgång slog i går tillbaka.
Men Thomas Bodström är helt oförstående till kritiken från bland andra Morgan Johansson och Heléne Fritzon.
- Jag tycker att det blir löjligt när de försöker påstå att så inte har skett, säger Bodström i Sveriges Television.
Enligt Thomas Bodström var det en kupp signerad flera socialdemokratsika politiker som låg bakom Mona Sahlins avgång.
Under måndagen slog flera av dem som pekas ut tillbaka. Morgan Johansson och Heléne Fritzon skickade ett SMS med ett gemensamt uttalande:
" Han sprider myter och personangrepp i syfte att öka intresset för sin bok."
Men Thomas Bodström är oförstående mot kritiken.
- Jag tycker att det blir löjligt när de försöker påstå att så inte har skett. Jag är glad att inte Håkan Juholt försöker dölja det här, det hedrar honom, säger Bodström i SVT.

Talar ut

Dagen efter det omtalades boksläppet ställer Thomas Bodström upp på flera intervjuer. Tidigt på tisdagsmorgonen pratade han för första gången om sin nya bok i Sveriges Radio, P1-Morgon. I boken går han till personangrepp mot flera ledande partikollegor. Han kritiserar bland annat Håkan Juholt, Carin Jämtin, Morgan Johansson och Wanja Lundby-Wedin. Dessutom anser han att Socialdemokraterna är ett ”traditionstyngt” parti som ”präglas av jantelagen”.

Omodern arbetsplats

Och han står fast vid sin kritik.
 - Jag hade fantastiskt kul och trivdes faktiskt väldigt bra i riksdagen. Jättemycket fungerar, men det är Sveriges mest omoderna arbetsplats, det är hopplöst på det sättet, säger Bodström till SR.
Han är även kritisk till att så få unga får chansen i partiet.
- Framför allt måste man se till att på allvar få in de yngre och utifrån. I dag säger man ordet ”förankring” hela tiden. Jag som har jobbat i tio år anses inte ha förankring, säger Bodström i SR.
I TV4 Nyhetsmorgon utvecklar han resonemnget.
- Partiet är hopplöst förlegat. Titta bara på när de valde partiledare, allt skedde bakom stängda dörrar förutom det som läckte ut till motståndarna. Och sedan när man ska välja en kandidat blev det 350- 0, det blir ju larvigt. 

Lämnade politiken

I boken går Bodström till personangrepp mot flera av partikollegorna. Bland annat anser han att Håkan Juholt begick ett misstag när han bytte ut Ylva Johansson och Thomas Östros.
- Men det största misstaget var att sparka Maryam Yazdanfar. Hon är en ung, bra tjej som är jätteduktig. Det blir också en signal till andra unga, om inte hon som är med i riksdagsgruppen får var med, då blir det väldigt dåliga signaler ut till partiet, säger Bodström i SR.
Han lämnade politiken efter valförlusten 2010 och åkte till USA för att skriva boken ”Inifrån: makten, myten, politiken”.

"Alltid vara socialdemokrat"

Snart flyttar han hem igen, men han räknar inte med någon comeback inom politiken under den närmaste tiden.
- När jag pratar om att kanske komma tillbaka handlar det inte om månader, utan år. Nu vill jag gärna göra andra saker. Men jag kommer alltid att vara intresserad av politik och jag kommer alltid att vara socialdemokrat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag