Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bodström sågar Socialdemokraterna

Thomas Bodström riktar skarp kritik mot Socialdemokraterna och hanteringen av Omar Mustafa-krisen.Foto: Christian Örnberg

Thomas Bodström känner stor oro för Socialdemokraterna.

I en debattartikel i SvD riktar han kritik mot partiets hantering av Omar Mustafa-fallet.

– Problemet är att partiet är slutet, omodernt och odemokratiskt, skriver Bodström.

Thomas Bodström, advokat och före detta justitieminister (S), är djupt oroad över Socialdemokraterna. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver han att partiets "sekteristiska arbetsformer" inte fungerar i dagens samhälle. Han menar att partiet måste öppnas upp och att om Mustafa-frågan skötts rätt från början hade det lett till en spännande debatt i stället för en skada för partiet.

Omar Mustafa valdes på S-kongressen i Göteborg in i Socialdemokratarenas partistyrelse. Strax därefter riktades skarp kritik mot att han bjudit in personer med bland annat antisemitiska åsikter för att tala för Islamiska förbundet, där han är ordförande.

Tvingades avgå

Efter knappt en vecka tvingades han lämna partistyrelsen på uppmaning av Stockholms arbetarekommuns ordförande Veronica Palm.

"Problemet är inte om Veronica Palm har agerat fel, om Carin Jämtin har varit för otydlig eller om Stefan Löfven har varit för osynlig. Nej, problemet är att Socialdemokraterna fortfarande har ett djupt odemokratiskt arbetssätt där öppenheten lyser med sin frånvaro", skriver Thomas Bodström i Svd.

Kritisk mot partikongressen

Den före detta justitieministern är kritisk mot den senaste partikongressen i Göteborg där 450 ombud hade samlats. Han skriver att inga ombud fick vara med och bestämma. I stället var det en liten skara människor som fattade alla beslut.

Värst var det när platserna i partistyrelsen och verkställande utskottet skulle bestämmas och Ylva Johansson petades ur partistyrelsen, skriver Bodström i debattartikeln i Svd.

"Någon motivering angavs inte, beslutet fattades återigen bakom stängda dörrar. Som vanligt fanns det fler kandidater än platser."

Måste reparera förtroendet

Thomas Bodström menar att samma sak hände med Omar Mustafa.

"Han fördes fram i sista stund. Det var bara några få personer som visste om det. När kongressen skulle välja fanns det inga alternativ. Om Omar Mustafas namn hade förts fram i god tid hade diskussionen om hans engagemang i Islamiska förbundet kunnat föras öppet (...) Inte minst har man ett hästjobb att reparera förtroendet hos alla muslimer, oavsett om det var rätt eller fel att låta Omar Mustafa ta plats i partistyrelsen", skriver Bodström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.