Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bodström om sina struliga uppväxtår

Skriver om sjukdomen. Thomas Bodström skriver i "Det man minns" om hur hans mamma påverkas av Alzheimers sjukdom. Foto: Cornelia Nordstrom Exp

Han fuskade på proven i skolan, rökte hasch flera gånger, stal Lacostetröjor och var med om inbrott i kiosker.

I nya boken "Det man minns" berättar Thomas Bodström, 52, om sina struliga uppväxtår.

- Men det är framför allt en berättelse om min mamma och om hennes kamp mot alzheimer, säger advokaten.

Nästa helg fyller förre justitieministern Thomas Bodströms mamma Vanja Bodström 87 år. Hon ska firas med middag på äldreboendet Borgarhemmet med familjen, men det är inte alltid Vanja känner igen sina anhöriga nuförtiden.

- Första gången hon inte kunde placera mig var för 1,5 år sedan. Min äldste son Olof och jag var på besök och hon frågade hur vi två hängde ihop. Det kändes fruktansvärt, säger Thomas Bodström när vi träffar honom på Borgström & Bodström advokatbyrås kontor.

Han visar bilder ur nya boken "Det man minns" (Norstedts), där mamma Vanja och han badar på sommarstället på Fårö och tågluffar tillsammans i Europa.

- Mamma vet om att jag skulle skriva en bok om henne, men nu när den är färdig är hon för sjuk i alzheimer för att kunna läsa den på egen hand. Jag ska läsa den högt för henne och pappa i omgångar och jag vet att hon hade tyckt att det var bra att man talar om den sjukdom som omgärdas av så mycket skam och tystnad.

Erkände att han rökt hasch

När Thomas Bodström år 2000 utsågs till socialdemokratisk justitieminister erkände han att han rökt hasch och missat att betala sociala avgifter för hemhjälp. I uppväxtskildringen "Det man minns", som släpps på måndag, avslöjar dock Bodström att det finns fler försyndelser än så.

I nionde klass följde han med en kompis in till centrala Stockholm. De hade jackorna nonchalant hängda över axlarna och stoppade in ett par Lacoste- och Lyle & Scott-tröjor i jackärmarna.

"Jag blev inte avskräckt"

De första gångerna gick det bra och den då 16-årige Thomas Bodströms garderob byttes ut fullständigt.

En gång ertappades kompisen och Thomas av civilklädda vakter, men duon lyckades springa ifrån vakterna nedför rulltrapporna och ut i Kungsträdgården.

- Konstigt nog blev jag inte avskräckt av det, utan försökte tillsammans med min vän stjäla en rock i en annan butik. Den gången åkte vi faktiskt fast och det blev riktigt obehagligt, säger Thomas Bodström.

Thomas och vännen hindrade i sista stund expediten att ringa polisen genom att slänga upp några hundralappar på disken och lova att aldrig återvända till butiken.

- Hade jag åtalats för tröjorna hade jag inte kommit undan med snatteri ens med mig själv som advokat. Det var stöld, säger Thomas Bodström i dag.

"Hoppade in via en glasruta"

Han lovade sig själv att aldrig mer snatta eller stjäla, men beskriver i boken hur han senare var med om ett inbrott i kiosken vid Hersby där Thomas ungdomsgäng tog chipspåsar, godis och chokladkakor.

Och sommaren som följde - 1978 - berättar Bodström att han ägnade sig åt inbrott i kiosken vid Sudersand på Fårö.

- Vi hoppade in via en glasruta som bara satt fast med en pinne och tog godis och snacks till de fester vi hade på stranden om kvällarna.

Palme: "Var modigare"

Med på upptågen var Mårten Palme, då 16-årig son till tidigare statsministern Olof Palme, hävdar Bodström i sin bok.

- Att det skulle ha varit inbrott är lite väl mycket sagt. Jag minns att man kunde pilla in ett finger under en skiva och ta några smågodis, men jag har inget minne av att jag skulle ha hoppat in i kiosken. Det hade jag nog aldrig vågat. Men Thomas kanske var modigare, säger den i dag 52-årige professorn i nationalekonomi, Mårten Palme, till Expressen.

Däremot kommer Mårten Palme ihåg att han, Thomas Bodström och några andra cementerade igen hålen på minigolfbanan för kioskägaren.

Thomas Bodström:

- På den tiden hade jag ingen tanke på att det drabbade andra människor. Det var bara en riskbedömning. Som tur var steg omdömet med åldern.

Expressen på söndag: Lång intervju med Thomas Bodström och utdrag ur boken "Det man minns"

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!