Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bodström om miljonklippet: Har ingen moralisk skyldighet

Foto: Christian Örnberg
Friskolekoncernen Pysslingen är till salu när de danska ägarna fiskar efter snabba cash.
Expressen kan i dag avslöja att även styrelseledamoten Thomas Bodström (S) kan göra ett miljonklipp eftersom han utnyttjat förmånen att få köpa aktier i bolaget.
Ex-ministerns aktier i Pysslingen uppges vara värda 2,4 miljoner kronor.

FAKTA


Här är Thomas Bodströms affärer


Thomas Bodström har under sin tid som riksdagsman haft omfattande extraknäck. I den senast kända privata deklarationen var Bodström taxerade inkomst 2,1 miljoner kronor.

BÖCKER: I bolaget Oltumama har inkomster från böckerna samlats på hög. Hans senaste bokslut är från 2009 och då fick han in 2,8 miljoner kronor. Vinsten landade på 1,7 miljoner och i bolagets kassa fanns 1,6 miljoner.

ADVOKAT: Advokatinkomster har Bodström samlat i ett annat bolag som enligt det senaste bokslutet från juni 2010 hade inkomster på 1,8 miljoner. Vinsten blev 1,2 miljoner och samma summa finns i advokatbolaget som eget kapital.

PYSSLINGEN: Han sitter också i styrelsen för friskolekoncernen Pysslingen. Belöningen har varit 45 000 kronor och förmånen att få köpa aktier i bolaget.


Privatägda friskolor har väckt politisk debatt och från vänsterhåll har kritiken varit hård. När Thomas Bodström för två år sen tog plats i friskolekoncernen Pysslingens styrelse var nuvarande S-ledaren Håkan Juholts dom skoningslös:
- Jag utgår från att partiledningen förklarar för Bodström varför detta är så olämpligt.

Bodström försvarade sig

Politiker har krävt förbud mot vinstutdelning i friskolorna och det tog Bodström fasta på när han försvarade sitt agerande.
- Det är skönt att få berätta att hundra procent av den vinst som Pysslingen har gjort har gått tillbaka till pågående eller ny verksamhet, konstaterade han.
Pysslingens vinst har investerats i nya skolor och förskolor och det har gjort att värdet på bolaget har trissats upp. Pysslingen köptes 2009 av det danska riskkapitalbolaget Polaris och redan nu hoppas de göra ett klipp på investeringen efter att Pysslingen expanderat kraftigt.
Dagens Industri uppger att danskarna är i slutfasen med att sälja Pysslingen och priset uppges vara 1,5 miljarder kronor.
Det kan bli ett rejält klipp för Polaris som, enligt vad Expressen erfar, betalade omkring 400 miljoner kronor när Pysslingen köptes av de gamla ägarna med affärsmannen, moderaternas reklammakare Michael Storåkers, i spetsen.

Köpte in sig

Bodström kom in i styrelsen efter Polarisköpet och har också varit rådgivare åt de danska riskkapitalisterna.
Han har fått ett styrelsearvode på 45 000 kronor men i hemlighet har han också belönats med förmånen att få köpa in sig i Pysslingen som ägare och precis som för de danska finansklipparna ger ägarskapet Bodström möjlighet att tjäna stora pengar.
Ex-ministern finns dock inte med i den officiella listan över ägare på Pysslingens hemsida.
Expressen har tagit del av aktieboken i Pysslingen och den visar att Bodström fick köpa aktier i slutet av förra året men det är hemligt hur mycket han fick betala.

Äger 1,6 promille

Han utnyttjade förmånen att köpa dubbelt så många aktier som toppchefer i bolaget.
Bodström gjorde investeringen genom sitt företag Oltumama som samlat inkomster från hans författarbolag på hög under tiden som han lyft riksdagslön.
Bodström äger nu 1,6 promille av Pysslingenkoncernen och om den säljs till priset som Dagens Industri uppger innebär det att hans aktier är värda 2,4 miljoner kronor.

"Inga kommentarer"

Enligt vad Expressen erfar skulle hans reavinst landa på runt minst en miljon kronor om affären går i lås.
På Expressens fråga hur mycket Bodström fått betala för aktierna svarar Jan Dahlqvist, ansvarig för Polaris investering i Pysslingen, kort:
- Inga kommentarer.
Thomas Bodström vägrar själv att avslöja för Expressen hur mycket han betalade för aktierna i Pysslingen.
- En av fördelarna med att inte längre vara politiker är att jag numer inte ens har någon moralisk skyldighet att diskutera min ekonomi offentligt, säger han.
- Jag kan berätta att jag köpte aktierna efter att jag slutade som politiker och att jag hoppas att Pysslingen inte säljs eftersom jag då förlorar en intressant styrelseplats.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!