Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bodström om Johansson: ”Har helt fel – okunnigt”

Piken mot Morgan Johansson efter påskhelgens våldsamma upplopp
Thomas Bodström riktar hård kritik mot sin tidigare kollega Morgan Johansson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Morgan Johansson.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Morgan Johansson har kallat Paludan för en ”högerextrem dåre” – men pekat på hans grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera.

Thomas Bodström riktar hård kritik mot sin tidigare kollega, och menar att ”han har helt fel”.

Nu slår Morgan Johansson tillbaka.

”Regeringen kan inte instruera polisen att säga nej till hans ansökningar.”, skriver justitieministern i ett sms till Expressen.

Thomas Bodström var justitieminister under Göran Persson, när Morgan Johansson var folkhälsominister i samma regering.

I samband med påskhelgens upplopp har justitieminister Morgan Johansson pekat på Paludans grundlagsskyddade rättigheter att yttra sig i en demokrati.

– Visst är det så att den här Rasmus Paludan är en högerextrem dåre, vars enda mål är att driva fram våld och splittringar. Men Sverige är en demokrati och i en demokrati har också dårar yttrandefrihet. Det måste man acceptera, det är en del av att leva i en demokrati. De som angriper polisen är kriminella våldsverkare. Det finns inget annat sätt att hantera de än att sätta hårt mot hårt, har han sagt till Aftonbladet. 

Här är Thomas Bodström starkt kritisk mot Morgan Johansson.

Han menar att det var stor risk för våldsamheter – och att det funnits utrymme att neka sammankomsterna i ordningslagen.

– Han har helt fel, och det är okunnigt faktiskt att säga så, därför att det står uttryckligen i ordningslagen att man inte ska bevilja tillstånd om det kan orsaka bråk, säger han i morgonprogrammet ”Gry Forssell med vänner” i Mix Megapol.

”Debatten har varit olycklig”

Justitieminister Morgan Johansson svarar nu på Bodströms kommentarer. Han hänvisar till att polisen kan neka tillstånd om de bedömer att ordningen inte kan upprätthållas, men att det inte är regeringens beslut.

”Det är Bodström som har fel. Också Paludan har en grundlagsskyddad yttrandefrihet, precis som alla andra. Det följer av en av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Regeringen kan inte instruera polisen att säga nej till hans ansökningar. Då gör jag mig skyldig till ministerstyre och grundlagsbrott.”, skriver Morgan Johansson i en kommentar till Expressen.

Thomas Bodström menade i ”Mix Megapol” att ”debatten varit olycklig.”

– Jag tycker att det är lite upprörande att man uttalat sig på det sättet, som många har gjort, därför att det är inte särskilt svårt det här. Det är en ganska naturlig intresseavvägning mellan att få bränna Koranen och slå sönder bostäder, bilar och inte minst poliser som råkar illa ut.

Bodström jämförde påsk-upploppen med Göteborgskravallerna 2001. Han menar att det inte verkar ha ”hänt något från politiskt håll” för att kunna stävja en liknande situation i dag.

– Så jag förstår att det är en politisk debatt nu, mot regeringen och Morgan Johansson, säger han i Mix Megapol.Se mer:

Elisabeth Svantessons känga till Morgan Johansson: ”Hade bytt ut honom för längesen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.