I det filmklipp som Expressen avslöjat kan man se hur SD-ledamoten Erik Almqvist beväpnar sig med ett stort järnrör.
I det filmklipp som Expressen avslöjat kan man se hur SD-ledamoten Erik Almqvist beväpnar sig med ett stort järnrör.

Bodström och Alhem kräver SD-utredning

Publicerad

När SD-ledamöterna beväpnade sig med järnrör kan de ha begått ett allvarligt brott.

Efter Expressens avslöjande vill nu förre justitieministern Thomas Bodström (S) att åklagare inleder en utredning.

- Det är ett ganska klart fall av förberedelse till grov misshandel, säger han.

I flera filmklipp som Expressen kunnat avslöja syns hur Sverige­demokraternas riksdagsledamöter Erik Almqvist och Kent Ekeroth beväpnar sig med stora järnrör. De beger sig sedan tillbaka mot platsen där de deltagit i ett bråk bara några ögonblick tidigare.

När förre justitieministern Thomas Bodström frågades ut i Expressens direktsända tv-program "Bar & Politik" i går kväll konstaterade han att han tycker att de båda SD-ledamöterna har gjort sig skyldiga till brott.

"Då är det förberedelse"

- Jag tycker att de har gjort sig skyldiga till brott, säger han när Expressen möter honom efter utfrågningen.

- Om man beväpnar sig med järnrör och det finns uppgifter om att man ska använda dem i en konflikt med en annan person, då är det förberedelse. Man får inte beväpna sig för att ge sig på en annan person.

Bodström kritisk

Thomas Bodström är kritisk mot att rättsväsendet ännu inte har agerat.

- Med de uppgifter som har kommit fram i Expressen tycker jag att det är självklart att man borde utreda det här, säger han.

- Den avgörande frågan är varför de avbröt. Var det för att polisen kom så är det fortfarande så att man har gjort sig skyldiga till förberedelse till grov misshandel.

Det var nästan 2,5 år sedan som händelsen utspelade sig. Det ställer till det för en eventuell utredning, anser tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

- Den färska bevisningen är alltid viktig. Det är katastrofalt om man kommer in sent och ska börja utreda, säger han.

Vill se en prövning

Alhem tycker ändå en åklagare bör förhöra de inblandade - för att se om man kan gå vidare med brottsmisstankar.

- Det är alltid bra när det uppkommer en situation som blir allmänt känd att man har en prövning, även om det leder till ett beslut att inte inleda förundersökning.

"Vill nog inte ha den typen"

Även om Erik Almqvist och Kent Ekeroth inte åtalas för brott har de för alltid diskvalificerat sig för politiska uppdrag på högre nivå, tycker Thomas Bodström.

- Jag tror inte att ens de som röstade på Sverigedemokraterna vill ha den här typen av politiker i riksdagen.

Expressen har sökt Erik Almqvist för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag