Bodström: Jag har inte ändrat ståndpunkt

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Bodström har inte ändrat åsikt om lagen mot fildelning.
Men han är villig att lyssna på andra partiers förslag.
- Jag kommer aldrig backa från att författare och artister ska få betalt, säger Bodström.
- Jag har inte ändrat ståndpunkt, jag anser fortfarande att det här (den nuvarande lagen) är det bästa förslaget. Det är av två skäl, dels att det vore orättvist mot dem som köpte bredband som inte vill ladda ner, dels för att det i praktiken blir att regeringen sätter priset på en vara, det tycker inte jag man ska göra, vare sig man köper i en affär eller på nätet, säger justitieminister Thomas Bodström till TT. - Men om nu moderaterna och vänsterpartiet har gjort en 180-sväng och totalt ändrat sig, är det klart att de gärna får komma och berätta det. Men det var den här diskussionen vi hade förra året. Om de nu vill göra en helt annat lösning och det kommer nya förslag och nya idéer är det självklart att vi ska prata om det. När du säger att man måste kunna diskutera nya förslag, kan man tolka det som att regeringen viker sig för dem som kritiserar den nuvarande lagen? - Nej, jag kommer aldrig backa från att författare och artister ska få betalt, det behöver vi inte ens diskutera. Jag anser också att det här är den bästa lösningen, då som nu, därför att det här har skapat en marknad vilket inte hade skett om vi inte hade haft den här lagen. Nu går det faktiskt att köpa en låt för kanske tio kronor och det är tack vare den nya lagen.

Vill slopa lag

TT rapporterade på torsdagen att vänsterpartiet vill slopa den nuvarande lagen, eftersom den olagliga fildelningen på internet inte har minskat sedan den infördes. V vill i stället införa en licens eller avgift på bredbandsuppkoppling. Moderaterna vill, i likhet med övriga riksdagspartier, ha en översyn av hela upphovsrättslagstiftningen så att den blir tydlig, effektiv och anpassad till den tekniska utvecklingen. Thomas Bodström har själv inte tagit del av något förslag från vare sig vänsterpartiet eller moderaterna. - Jag har bara hört från medierna att man vill ha en avgift och det klart att jag blev förvånad eftersom båda partierna avfärdade den förra året.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag