Thomas Bodström påstår att en FBI chef berättat att kontrollerna på flygplatserna i USA bara är en fasad för att lugna medborgarna. Foto: Linus Sundahl-Djerf och AP
Thomas Bodström påstår att en FBI chef berättat att kontrollerna på flygplatserna i USA bara är en fasad för att lugna medborgarna. Foto: Linus Sundahl-Djerf och AP

Bodström i boken: USA:s kontroller är fejk

Publicerad
Uppdaterad
USA har inga möjligheter att stoppa terrorister från att komma in i landet.
De rigorösa flygplanskontrollerna finns där bara för att lugna medborgarna.
De sensationella uppgifterna kommer från FBI-chefen Robert Mueller, enligt Sveriges förre justitieminister Thomas Bodström, som avslöjar känsligt innehåll ur ett hemligt samtal med FBI-chefen i sin nya bok "Inifrån. Makten, myglet, politiken".
I förre justitieministerns bok "Inifrån. Makten, myglet, politiken" berättar Thomas Bodström om en resa till USA 2004, där han bland annat träffade den amerikanske justitieministern John Ashcroft och FBI-chefen Robert Mueller.
Enligt Thomas Bodström försökte John Ashcroft övertala honom att införa dödsstraff i Sverige.

"Bara en fasad"

Men mer intressant var ett samtal med Robert Mueller efter att mötet var slut, som ska ha innehållit mycket känsliga detaljer om USA:s beredskap mot terrorism.
Enligt Bodström berättade FBI-chefen att USA inte hade någon möjlighet att stoppa terrorister från att komma in i landet.
De flygplanskontroller som gjordes i spåren av 9/11 var bara en fasad för att lugna medborgarna, ska Robert Mueller ha sagt till Bodström.
"Robert Mueller berättade överraskande efter mötet att USA egentligen inte hade någon möjlighet att stoppa terrorister att komma in i deras land. Det är bara att ta vägen via Kanada. Omöjligt att förhindra, förklarade han, och tillade att alla rigorösa flygplanskontroller mest var till för att lugna medborgarna", skriver Thomas Bodström i sin bok.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag