Foto: Sporrong Olle
 Foto: Sporrong Olle

Bodström: "Har blivit panik i Rosenbad"

Publicerad
Uppdaterad
Riksdagen har dränkts i protester mot den nya FRA-lagen.
Tidigare justitieministern Thomas Bodström (s) ser protesterna som värdefulla.
- Det har varit mer liv i riksdagen än vad det har varit på tio år, säger han till Expressen.se.
Protesterna mot FRA-lagen kom – och stannade. Under söndagen skickade läsare och medborgare stora mängder mejl från Expressen.se till riksdagsledamöter som röstade nej eller la ner sin röst i FRA-omröstningen den 18 juni.
Riksdagsledamoten Thomas Bodström (s) menar att svenska folkets röster är viktiga i debatten om FRA:
– Det har varit bra för riksdagen med det stora engagemanget som har varit. Jag såg ju på nära håll hur det påverkade ledamöter, säger han och fortsätter:
– Vissa kommer ju att få leva med det här resten av sina politiska liv.

"Oskyldiga ska inte drabbas"

Thomas Bodström sticker inte under stol med att han är för avlyssning. Under vissa former.
– Vi är måna om att det inte ska finnas två parallella system så som det blir med den nya lagen. Jag tycker att man ska kunna avlyssna människor som är misstänka för grova brott, men FRA-lagen saknar såväl rättssäkerhet som kontroll, säger han och tillägger:
– Min huvudkritik är att lagen måste avgränsas så att oskyldiga människor inte drabbas. Den här lagen handlar om allas telefonsamtal, allas mejl. Inte bara dem som är misstänka för grova brott.

"Panik i Rosenbad"

Thomas Bodström tror definitivt att diskussionen om FRA-lagen kommer att fortsätta.
– Reinfeldt trodde att när det väl var röstat igenom så var det klart. Men det har tvärtom blivit ett ännu större engagemang.
Thomas Bodström upplever att folkets protester redan har påverkat den sittande regeringen:
– Lagen ska förbättras i höst, har de sagt. Det hade aldrig hänt om det inte hade varit så mycket protester – plötsligt har det blivit panik i Rosenbad, säger han med eftertryck.
Men det räcker inte: Thomas Bodström hävdar att alliansen vet ”att när socialdemokraterna kommer till makten så river vi upp lagen”.
– Därför kommer debatten att leva vidare ända fram till nästa mandatperiod, säger han.

LÄS ALLT om FRA-lagen på Expressen.se/fra-lagen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag