"I stället för att ringa varandra och klara ut det här så kommer det här konstiga grälet som gör mig väldigt förvånad som politiker. Att man i stället börjar gapa och skrika i media", säger Thomas Bodström till Mix Megapol. Foto: Cornelia Nordström"I stället för att ringa varandra och klara ut det här så kommer det här konstiga grälet som gör mig väldigt förvånad som politiker. Att man i stället börjar gapa och skrika i media", säger Thomas Bodström till Mix Megapol. Foto: Cornelia Nordström

"I stället för att ringa varandra och klara ut det här så kommer det här konstiga grälet som gör mig väldigt förvånad som politiker. Att man i stället börjar gapa och skrika i media", säger Thomas Bodström till Mix Megapol.

 Foto: Cornelia Nordström
"Man borde lösa det här genom att man har ett antal lägenheter som man får låna som övernattningslägenheter när man är minister och inte bor i Stockholm. Men Margot Wallström (bilden) är inget bra exempel eftersom hon skulle kunna köpa sig en lägenhet på en eftermiddag", säger Bodström. Foto: Sven Lindwall"Man borde lösa det här genom att man har ett antal lägenheter som man får låna som övernattningslägenheter när man är minister och inte bor i Stockholm. Men Margot Wallström (bilden) är inget bra exempel eftersom hon skulle kunna köpa sig en lägenhet på en eftermiddag", säger Bodström. Foto: Sven Lindwall

"Man borde lösa det här genom att man har ett antal lägenheter som man får låna som övernattningslägenheter när man är minister och inte bor i Stockholm. Men Margot Wallström (bilden) är inget bra exempel eftersom hon skulle kunna köpa sig en lägenhet på en eftermiddag", säger Bodström.

 Foto: Sven Lindwall

Bodström häpnar över lägenhetsbråket

Publicerad

Lägenhetsbråket mellan utrikesminister Margot Wallström och fackordföranden Annelie Nordström får Thomas Bodström att häpna.

– Hon skulle kunna köpa sig en lägenhet på en eftermiddag, säger han i Mix Megapol.

Advokaten, ex-politikern och före detta justitieministern Thomas Bodström tycker att bråket som uppstått mellan Margot Wallström och fackförbundet Kommunal är "märkligt".

– I stället för att ringa varandra och klara ut det här så kommer det här konstiga grälet som gör mig väldigt förvånad som politiker. Att man i stället börjar gapa och skrika i media, säger Bodström.

Bodström: "Missuppfattat varandra"

I radioprogrammet Gry & Anders med vänner i Mix Megapol säger han att det hela handlar om ett missförstånd som gäller fackförbundets princip om att hälften av deras lägenheter ska gå till allmänheten, alltså till bostadskön. Den andra hälften ska gå till hyresgäster som de själva väljer, till exempel medlemmar eller anställda som jobbar i Stockholm.

– De har inte lämnat någon lägenhet till allmänheten på 16 år. Däremot har andra fått. Men kommunal säger att 65 procent av de som hyr just nu är från allmänheten och därför tycker de att de kan vänta tills det blir 50 procent. Det är här de har missuppfattat varandra, säger Bodström.

Han har förståelse för om Kommunal är arga efter utrikesministerns utspel om att hon blivit lurad.

– På Kommunal är man nog väldigt upprörda över Margot Wallström. Det är ju hon själv som tagit kontakt och fick ändå en lägenhet av dem, och så går hon ut och skriker lögnare om dem.

"Margot Wallström är inget bra exempel"

Thomas Bodström var själv ute och krävde att Tobias Billström, M, skulle ta en timeout när en förundersökning inleddes gällande den dåvarande migrationsministerns aktieaffärer i krisgruvbolaget Northland.

Nu säger han att det "tillhör spelet", om fallet med Wallströms lägenhet och kritiken från alliansen.

– Det här är oppositionens roll. När det här händer går några från oppositionen ut. Det roliga är att när det var borgerliga ministrar, Billström, så går några socialdemokrater ut och säger att han ska avgå. Men när man själv är där så tycker ingen det. Det tillhör spelet, säger Bodström.

Han tycker att bråket visar att ministrar, liksom statsministern och riksdagsledamöter, bör få tillgång till tillfälligt boende i tjänsten.

Men han ger samtidigt Margot Wallström, som får 127 000 kronor i månaden i lön som utrikesminister, en känga.

– Man borde lösa det här genom att man har ett antal lägenheter som man får låna som övernattningslägenheter när man är minister och inte bor i Stockholm. Men Margot Wallström är inget bra exempel eftersom hon skulle kunna köpa sig en lägenhet på en eftermiddag, säger Bodström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag