Bodström gillar hårdare tag

Publicerad
Uppdaterad
Justitieminister Thomas Bodström gillar - som det brukar heta - hårdare tag. Majoriteten av hans lagförslag går ut på straffskärpning, hårdare regler och att fler saker blir kriminella.
- Man gör det man tror att väljarna vill ha, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog vid Stockholms universitet, till Sveriges radio Ekot.
Thomas Bodström. När Thomas Bodström tillträdde för sex år sedan spådde politiska analytiker att han skulle bli en mjukisminister. Socialdemokraterna har historiskt inte varit kända för att propagera för tuffare tag mot brottsligheten - och få trodde att den unge Bodström skulle ändra på det. Men en genomgång som Sveriges radio Ekot har gjort av hans drygt 200 lagförslag visar att Bodström inte är någon vän av silkesvantar. Han har infört högre straffsatser på en rad brott, skapat helt nya brott som maskeringsförbud vid demonstrationer och nya buggningslagar som kritiserats för att inskränka individens integritet.

"Nyttig idiot"

Mer regleringar för företag tillhör också ministerns facit. Ekots granskning visar att av de 200 lagarna är cirka 100 skärpningar - bara 30 är mildringar. Ingen av mildringarna är sänkta straff eller att något handlande inte längre ska vara kriminellt. Ett fåtal lagar handlar om rättigheter, som den att homosexuella ska få befruktas på konstgjord väg. Men brottsligheten har legat still sedan början av 90-talet. Jerzy Sarnecki, kriminolog vid Stockholms universitet, anser att hårdare tag inte minskar brottsligheten. - Inte av den typen som vi har sett här i den svenska lagstiftningen. De markerar för befolkningen att man tar brottsligheten på allvar, men de minskar inte brottsligheten, säger han till Ekot. Han menar att Thomas Bodström är nyttig idiot åt polisen: - Jag tror att Thomas Bodström måste vara tämligen omtyckt bland poliser därför han har accepterat den kraftiga lobbyverksamheten som har gått ut på att öka resurserna till polisen, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag