Justitieutskottets ordförande Thomas Bodström. Foto: Christian Örnberg
Justitieutskottets ordförande Thomas Bodström. Foto: Christian Örnberg

Bodström: Carl Bildt måste ta timeout

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Bodström (S) kräver att utrikesminister Carl Bildt tar en timeout efter beskedet att en förundersökning om folkrättsbrott har inletts.
Den förre justitieministern tycker däremot inte att Bildt behöver avgå.
Det är i ett pressmeddelande som den förre justitieministern Thomas Bodström kräver att utrikesminister Carl Bildt ska ta time out därför att han suttit i Lundin Oils bolagsstyrelse.
Men Bildt ska inte behöva avgå enligt Socialdemokraternas talesman.
"Eftersom rättssäkerhet ska gälla även för en minister är det rimligt att Carl Bildt tills vidare inte behöver avgå. Däremot är det självklart att han inte i nuvarande läge kan fortsätta att företräda Sverige i frågor gentemot andra länder, när han själv har suttit i ett bolag som nu utreds för folkrättsbrott", säger Bodström.
Samtidigt kommenterar nu statsminister Fredrik Reinfeldt förundersökningen för TT.
Kan misstankarna om Lundin Oil vara besvärande för Sveriges relationer med omvärlden?
- Det är viktigt att alltid låta rättsväsendet arbeta igenom så att vi kan konstatera vad det leder till innan vi kommenterar, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
Carl Bildt satt i Lundins styrelse under de aktuella åren. Är det besvärande för regeringen?
- Det gäller samma sak här. Det måste rimligen vara så att först konstateras någonting och någon form av beslut fattas innan vi kan förhålla oss till det, säger Reinfeldt till TT.

Avviker inte

Under en pressträff biter Carl Bildt ifrån
- Statsråd ska inte kommentera vad rättssystemet har för sig, det tycker jag är korrekt och riktigt och det tänker jag inte avvika från, säger utrikesminister Carl Bildt på en pressträff.

Kan glömma det

- Detta tycks dock inte besvära justitieutskottets ordförande Thomas Bodström, han kräver att jag ska ta time out. Det vet jag inte vad det är för något. Det finns i alla fall inte för statsråd så det kan han glömma.
Vänsterpartiets Hans Linde gick så långt att han kräver Bildts avgång.
- Jag tycker att herrarna ska lugna ner sig lite och ta reda på vad det faktiskt handlar om.
På frågan om åklagaren syftar på Lundin Oil i sitt pressmeddelande svarar Bildt:
- Det kan inte jag veta.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag