Bodström: Behåll incestlagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christian Örnberg

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green vill tänka lite längre än ryggmärgsreaktionen "fy, usch och äckligt" när det gäller sex mellan syskon. 

- Det är orimligt att ha en lag som förbjuder det här, säger filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö. 

Socialdemokraternas rättspolitiske talesman Thomas Bodström säger att det inte är en moralfråga för honom. Det man måste ta hänsyn till är de genetiska riskerna: att ett barn löper risk att ärva fler dåliga anlag om föräldrarna är syskon.

När Monica Green i förra veckan i en enkät i Expressen fick frågan om hur hon såg på ett aktuellt fall där två syskon åtalats för att ha haft sex med varandra var hennes instinktiva reaktion att det är något motbjudande och fel.

 - Sedan tänkte jag lite längre och undrade varför vi säger nej och det enda jag kom fram till var att det genetiska kan bli fel. Men all sex leder inte till barn, det finns preventivmedel, säger hon och understryker att hon är redo att lyssna till ytterligare argument mot om det finns några.

Typisk reaktion

 Handlar det bara om synen på moral, väger det inte tungt.

 - Det finns inget bra argument, det är nog sanningen, säger Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

 Enligt honom är Greens reaktion typisk:

 - Alla människor säger spontant att det är förkastligt. Men sedan är de oförmögna att ge riktigt bra skäl till varför det är så.

 Monica Green betonar att hon inte vill luckra upp dagens incestlagstiftning. Och att hon vill se hårdare tag mot övergrepp mot barn och personer som utnyttjar dem som står i beroendeställning.

Boström: Behåll lagen

 Socialdemokraternas rättspolitiske talesman Thomas Bodström säger att det inte är en moralfråga för honom. Det man måste ta hänsyn till är de genetiska riskerna: att ett barn löper risk att ärva fler dåliga anlag om föräldrarna är syskon.

 Det är därför bäst att behålla skrivningarna i lagen som de är, anser Bodström.

 Tännsjö tycker däremot att äktenskapet mellan vuxna ska vara fritt, utan begränsningar.

 - Inte ens de genetiska argumenten skulle vi godta i andra sammanhang – att två människor inte får skaffa barn för att de löper en liten förhjöd risk att få barn med vissa sjukdomar.

DISKUTERA FRÅGAN HÄR!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.